// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Niklas Natt och Dag: 1794
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Niklas Natt och Dag: 1794

Skrevet af den 10. marts 2021 – 07:34Ingen kommentarer

I 1793 opklarede stodderfogeden Jean Michel Cardell sammen med juristen Cecil Winge et mystisk drab i Stockholm. De blev ikke bare til l√łsningen p√• en bestialsk mordg√•de, men ogs√• til et varmt venskab ‚Äď et venskab der kun varede ganske kort, fordi Cecil Winge d√łde af tuberkulose.

√Öret efter sl√•r Jean Michel Cardell sig stadig igennem i den fattige, klamme, ildeluftende by, som Stockholm var dengang. Men s√• bliver han ops√łgt af en kvinde, der √łnsker at han skal opklare mordet p√• hendes nygifte datter. Da Cecil Winge ikke er mere, f√•r Cardell hans bror Emil til at tr√¶de til, og snart tr√¶vler de gennem √łde herreg√•rde, beskidte v√¶rtshuse og endda en d√•reanstalt p√• jagt p√• svaret p√• g√•den om, hvorfor en ung kvinde skulle d√ł en frygtelig d√łd.

Svarene er sv√¶re at finde i de vanskelige √•r i Sverige, der fulgte efter drabet p√• kong Gustav d. 3. Mens almindelige mennesker sulter, drikker og horer, k√¶mper rigets m√¶gtigste om magten og √¶ren, og ogs√• denne kamp kommer til at tr√¶kke spor i Cardells og Winges efterforskning. Det samme g√łr en ung kvinde, hvis sk√¶bne Cardell ikke helt kan glemme.

1794 er anden del i det, der nu kaldes en historisk noir-trilogi. Det er en indf√łring i menneskets mest perverse og modbydelige sider, og det er en roman hvor kropsv√¶skerne springer, fattigdommen viser sit grimme ansigt og hvor ingen rigtig har respekt for menneskeliv. I skildringen af det r√• hverdagsliv minder Natt och Dag lidt om Kim Leines b√łger fra 1700-tallets Gr√łnland: her er bestemt ingen romantisering af fortiden. Til geng√¶ld kan man n√¶sten lugte rendestenen, se de sultne, snottede unger l√łbe rundt i gaderne og gyse over den r√• grovhed blandt soldater og misd√¶dere. En tur til Sveriges slavekoloni Barthelemy bliver det ogs√• til.

Jeg vil vild med 1793, og 1794 er ogs√• en rigtig god bog. Den er dog ikke helt p√• h√łjde med f√łrste bind. Dels fordi den rent ud sagt er ret mange sider om at f√• sat gang i selve mordg√•den, og dels fordi den har lidt sv√¶rt ved at sandsynligg√łre sit plot. Jeg tror, at der bliver bundet en anden sl√łjfe om det hele i sidste bind ‚Äď og det gl√¶der jeg mig s√• til!

Man b√łr have l√¶st 1793 f√łr man bev√¶ger sig videre til 1794. Ellers er der ikke meget, der giver mening.

Niklas Natt och Dag: 1794. 510 sider, Gutkind. Oversat af Christina Westenholz Boljén, udkommer 10. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.