// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niklas Natt och Dag: 1794
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Niklas Natt och Dag: 1794

Skrevet af den 10. marts 2021 – 07:34Ingen kommentarer

I 1793 opklarede stodderfogeden Jean Michel Cardell sammen med juristen Cecil Winge et mystisk drab i Stockholm. De blev ikke bare til løsningen på en bestialsk mordgåde, men også til et varmt venskab – et venskab der kun varede ganske kort, fordi Cecil Winge døde af tuberkulose.

Året efter slår Jean Michel Cardell sig stadig igennem i den fattige, klamme, ildeluftende by, som Stockholm var dengang. Men så bliver han opsøgt af en kvinde, der ønsker at han skal opklare mordet på hendes nygifte datter. Da Cecil Winge ikke er mere, får Cardell hans bror Emil til at træde til, og snart trævler de gennem øde herregårde, beskidte værtshuse og endda en dåreanstalt på jagt på svaret på gåden om, hvorfor en ung kvinde skulle dø en frygtelig død.

Svarene er svære at finde i de vanskelige år i Sverige, der fulgte efter drabet på kong Gustav d. 3. Mens almindelige mennesker sulter, drikker og horer, kæmper rigets mægtigste om magten og æren, og også denne kamp kommer til at trække spor i Cardells og Winges efterforskning. Det samme gør en ung kvinde, hvis skæbne Cardell ikke helt kan glemme.

1794 er anden del i det, der nu kaldes en historisk noir-trilogi. Det er en indføring i menneskets mest perverse og modbydelige sider, og det er en roman hvor kropsvæskerne springer, fattigdommen viser sit grimme ansigt og hvor ingen rigtig har respekt for menneskeliv. I skildringen af det rå hverdagsliv minder Natt och Dag lidt om Kim Leines bøger fra 1700-tallets Grønland: her er bestemt ingen romantisering af fortiden. Til gengæld kan man næsten lugte rendestenen, se de sultne, snottede unger løbe rundt i gaderne og gyse over den rå grovhed blandt soldater og misdædere. En tur til Sveriges slavekoloni Barthelemy bliver det også til.

Jeg vil vild med 1793, og 1794 er også en rigtig god bog. Den er dog ikke helt på højde med første bind. Dels fordi den rent ud sagt er ret mange sider om at få sat gang i selve mordgåden, og dels fordi den har lidt svært ved at sandsynliggøre sit plot. Jeg tror, at der bliver bundet en anden sløjfe om det hele i sidste bind – og det glæder jeg mig så til!

Man bør have læst 1793 før man bevæger sig videre til 1794. Ellers er der ikke meget, der giver mening.

Niklas Natt och Dag: 1794. 510 sider, Gutkind. Oversat af Christina Westenholz Boljén, udkommer 10. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.