// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Barack Obama & Bruce Springsteen: Renegades. Drømme, myter, musik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Erindringer, Samtalebog

Barack Obama & Bruce Springsteen: Renegades. Drømme, myter, musik

Skrevet af den 29. januar 2022 – 05:49Ingen kommentarer

Forfatterne til ‘Renegades’ behøver næppe en udførlig introduktion. Ekspræsident og global rockstjerne, som begge har noget på hjerte og har millioner af følgere og fans. De to har gennem de sidste cirka 10 år udviklet et venskab og åndsfællesskab, som blandt andet har ført til podcasten af samme navn som bogen. Og den har en hel del af deres fans nok hørt. ’Renegades. Drømme, myter, musik’ er først og fremmest en afskrift af de to superstjerners personlige og ærlige samtaler i podcasten – og så kan man jo spørge sig selv, om der er noget at komme efter, hvis man har lyttet til den.

Det synes jeg, der er, for de to oplevelser er forskellige. Læsning giver for mig bedre mulighed for at stoppe op og reflektere, og det er nemmere at bladre tilbage eller frem i en bog for at genlæse eller smugkigge på, hvad der kommer. Værket er desuden krydret med private fotografier, og der er gengivet håndskrevne sangtekster og flere af Obamas taler med håndskrevne noter og bemærkninger. Det er kræs for hardcore fans! Det skal da også lige nævnes, at det ganske enkelt er en lækker bog. Kraftigt papir, flot layout og masser af skønne farve- og sort hvide fotografier. Det emmer af kvalitet.

Samtalerne kredser om emner som race, maskulinitet og manderollen, den amerikanske drøm, fædre, kærlighed, faderroller og politik. Springsteen introducerer med disse ord:

’Vi har haft alvorlige samtaler om USA og dets indbyggeres skæbne, og om de destruktive, grimme og korrupte magter, som er på spil og ønsker at ødelægge dette. Vi befinder os i en tid, hvor vi må være årvågne, og hvor vore værdier bliver testet’. Det kan man kun være enig i, når man tænker på, hvor splittet og uenige amerikanerne er, blandt andet som resultat af Trumps horrible præsidentskab. At der stadig er håb for nationen, udtrykker Obama klangfuldt med blikket rettet mod den unge generation:

’I overvældende grad tror dem på under 35 på en forenende fortælling om Amerika. Vores børn og deres jævnaldrende over hele landet tror, nærmest som noget helt naturligt, at mennesker er lige. De tror ikke på diskrimination/…/De tror ikke på en økonomisk fordeling, som er så grotesk ulige, at man kan have en håndfuld mennesker, der har flere penge end mange millioner af deres landsmænd tilsammen. De tror ikke på et samfund, som ignorerer, at planeten bliver ødelagt’.

Tonen i samtalerne er hyggelig og lun, men man fornemmer også, at der er noget på spil. Hverken Obama eller Springsteen har valgt den letteste vej frem mod det liv, de har fået, men de har stået ved deres håb og drømme og kæmpet for at realisere dem. Det tjener til inspiration for os andre.

Der er også masser af inspiration til skønne musikoplevelser i bogen. Forfatterne fortæller udførligt om, hvad musik betyder for dem, og hvad de har lyttet til. Der blev afholdt mange festlige aftener med musikalske verdensnavne som optrædende i Det Hvide Hus, mens Obama var præsident, og vil man være med på en lytter så er der udførlige set lister i bogen. Og på Spotify kan man ud over podcasten også finde playlister med musik, som er omtalt i ’Renegades’.

Obama & Springsteen: ’Renegades. Drømme, myter, musik’. Lindhart og Ringhof, 304 sider. Oversat af Christian Mohr Boisen, november 2021.

Der er lukket for kommentarer.