// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kirsten Thorup: Førkrigstid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kirsten Thorup: Førkrigstid

Skrevet af den 25. september 2021 – 07:56Ingen kommentarer

Året er 1937 og stedet er Gelsted på Fyn. Her forsøger Dinna og Sigurd at opdrage deres drenge, være en del af lokalsamfundet og holde deres butik økonomisk oven vande. Det er strenge tider, og sydfra drypper foruroligende nyheder. Som alle andre har de en husassistent, sådan var det jo dengang. Men Dinna er noget bekymret over husassistenten Maja og frygter at Maja har et forhold til Sigurd. Og hvad skal Dinna så stille op?

Gelsted er et lille samfund, og Dinna og Sigurd forsøger at udfylde deres plads i det. Sigurd er en foreningsmand, mens Dinna må stå for selskabeligheden og ikke mindst opgaven med at bevare en god relation til Dinnas bror og svigerinde, som de har været nødsaget til at låne penge af. Og hele tiden nager tvivlen – for er der noget mellem Sigurd og Maja?

Dinna vil så gerne gøre det rigtige, men omkring hende blæser det op til storm. Det er ikke kun truslen fra Tyskland, der er på alles læber. Det er også det lille skred i normer, de mennesker der skal finde sig til rette i en omskiftelig tid. Og så er der det med Maja – kan Dinna tillade sig at sige hende op til skiftedag, når hun nu ikke véd med sikkerhed, om der er noget mellem Maja og Sigurd?

Førkrigstid er en fin roman fra Kirsten Thorup om tiden inden katastrofen. Det er en roman om mennesker, der forsøger at gøre det rigtige, men som har svært ved at vide præcist, hvad det rigtige er. Det er tiden inden syndefaldet, men som altid er de små sprækker allerede synlige, dér hvor vandet snart vil sive ind. Ikke alle kan holde til det, også i Gelsted er der mennesker, der drukner selvom digerne endnu ikke er brudt. Det er som altid hos Thorup fantastisk skildret, et kig ind i en tid der for længst er forbi, men med mennesker vi alligevel kan relatere os til.

Kirsten Thorup: Førkrigstid. 272 sider, Gyldendal. Udkom i 2006

Der er lukket for kommentarer.