// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mads Ananda Lodahl: Sauna
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mads Ananda Lodahl: Sauna

Skrevet af den 23. september 2021 – 07:11Ingen kommentarer

Den roman her er total optur og nok den mest overraskende læseoplevelse, jeg længe har haft!

Johan har fået arbejde i en saunasexklub for mænd i en baggård i København. Hans arbejde består af at vaske håndklæder, sælge kaffe og at spole pornofilm tilbage (handlingen finder sted for ca. 10 år siden). Når en kunde kommer, tager han imod penge og udleverer en nøgle til et tøjskab, et håndklæde og et kondom. Kunderne skal være nøgne, men en aften dukker William op og han beder om lov til at beholde tøjet på. Johan er totalt betaget af den smukke dreng, der viser sig at være transkønnet, og de to indleder et forhold.

Jeg troede (fordomsfuldt), at jeg skulle læse om voldsomme og lige-på sexscener (dem er der også nogle af), men der er langt flere scener med Johan og William og deres forhold er skildret med ømhed, kærlighed og hengivenhed. Så fint, så fint. Romanen lukker læseren ind i en for mange ukendt verden på en inviterende måde, hvor man som ikkehomo føler sig velkommen. Og så er romanen spændende og let at læse.

I de ømme scener glemmer jeg alt om, at det er sex mellem to mænd, eller mellem en mand og en transperson, og er alene optaget af ømheden. Og det er vel netop pointen! At sex og kærlighed mellem mennesker netop er mellem mennesker og ikke mellem køn.

Det er også en roman om at finde ro i naturen og at opleve sig som en del af naturen. Og så er det en fortælling om, at man selv med de bedste intentioner kan gøre noget, der skubber dem man holder af fra sig.

Jeg har læst et interview med forfatteren, hvor han siger, at romanen ikke er et oplysningsprojekt til Normaldanmark. Som ikke (indenfor dette emne) ret oplyst kvinde-gift-med-mand var læsningen utrolig oplysende, vedkommende og øjenåbnende.

Sauna er fiktion og karakterer steder og begivenheder er opdigtede. Romanen finder sted i 2011 og de homo- og transrelaterede vilkår, der er beskrevet i bogen, var de faktiske vilkår i den periode. Hvor meget der har ændret sig siden, ved jeg ikke.

Hvis du er interesseret i andre bøger om LGBT+kærlighed kan jeg anbefale bøger af Tomas Lagerman Lundme fx. En rigtig kærlighed, bøger af franske Édouard Louis fx. Færdig med Eddy Bellegueule og tyske Olivia Wenzels Mit hjerte er en automat.

Mads Ananda Lodahl (f.1980) er udover forfatter også foredragsholder, terapeut og massør. Han har arbejdet i sexklubber for mænd i både København og Berlin og kendskabet til livet i et sexklub omsætter han levende til litteratur i Sauna.

Mads Ananda Lodahl, Sauna, Gyldendal, Maj 2021, 254 sider.

Der er lukket for kommentarer.