// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Georgi Gospodinov: Tidsskjul
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Georgi Gospodinov: Tidsskjul

Skrevet af den 15. august 2021 – 07:18Ingen kommentarer

Fortiden er aldrig rigtig forbi. Det forgangne dukker op igen og igen, i vores dr√łmme, minder og forestillinger om det gode liv. Fortiden er individuel, sammensat af vores personlige oplevelser og erfaringer, men den er ogs√• kollektiv ‚Äď en kollektiv erindring om vores lands eller bys mere eller mindre glorv√¶rdige fortid.

Fortiden er politisk og fortiden √¶ndrer sig hele tiden. Barndommen kommer til at st√• i et rosenr√łdt sk√¶r ‚Äď alting var jo bedre i gamle dage! ‚Äď og nationer √¶ndrer synet p√• deres historie. Stoltheden over engang at have v√¶ret et imperium kan blive til skammen over at det var bygget p√• slavehandel. Den kommunisme, man som nation forkastede i det √łjeblik, man fik muligheden, kan se v√¶sentlig mere venlig ud p√• afstand af det politiske politi og i lyset af nutidens fattigdom.

Fortiden kan ogs√• blive det eneste, man kan forholde sig til, n√•r sygdom langsomt √¶der hukommelsen. Fortid er alts√• ikke bare fortid. Det er i allerh√łjeste grad nutid, og det er emnet for bulgarske Gospidinovs enest√•ende roman Tidsskjul. Her leger og udfordrer han vores forestillinger om tid, fortiden is√¶r og hvordan vi lever af og med den.

Det begynder med aflukkede fortidsbygninger for demente. Huse der indrettes som en slags erindringssteder fra de syges barndom med alle de minder, der stadig kan give lidt resonans hos dem, der ikke har mange minder tilbage. Det ender med hele nationer, der s√łger tilflugt i en ikke alt for fjern fortid, p√• flugt fra den besv√¶rlige nutid og i en national virkelighedsflugt til de gode, gamle dage.

Tidsskjul er Gospodinovs absolut bedste roman til dato, og det siger ikke s√• lidt. Han udfordrer finurligt l√¶serens forst√•else af fortid ‚Äď b√•de den personlige og den kollektive ‚Äď og river fl√¶nger i virkeligheden. Hvem er den mystiske Gaustin? Er det hele bare et udslag af en syg hjernes fantasier, eller er der ved at ske noget med fortiden? L√¶s selv og f√• en stor oplevelse!

Bogblogger har tidligere anmeldt Blinde Vajsja og En naturlig roman af samme forfatter. Ros til det kvalitetsbevidste forlag Jensen & Dalgaard for at binde an med bulgarsk litteratur – vi har brug for den slags!

Georgi Gospodinov: Tidsskjul. 348 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Helle Dalgaard, udkom 11. juni 2021

Der er lukket for kommentarer.