// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Georgi Gospodinov: Tidsskjul
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Georgi Gospodinov: Tidsskjul

Skrevet af den 15. august 2021 – 07:18Ingen kommentarer

Fortiden er aldrig rigtig forbi. Det forgangne dukker op igen og igen, i vores drømme, minder og forestillinger om det gode liv. Fortiden er individuel, sammensat af vores personlige oplevelser og erfaringer, men den er også kollektiv – en kollektiv erindring om vores lands eller bys mere eller mindre glorværdige fortid.

Fortiden er politisk og fortiden ændrer sig hele tiden. Barndommen kommer til at stå i et rosenrødt skær – alting var jo bedre i gamle dage! – og nationer ændrer synet på deres historie. Stoltheden over engang at have været et imperium kan blive til skammen over at det var bygget på slavehandel. Den kommunisme, man som nation forkastede i det øjeblik, man fik muligheden, kan se væsentlig mere venlig ud på afstand af det politiske politi og i lyset af nutidens fattigdom.

Fortiden kan også blive det eneste, man kan forholde sig til, når sygdom langsomt æder hukommelsen. Fortid er altså ikke bare fortid. Det er i allerhøjeste grad nutid, og det er emnet for bulgarske Gospidinovs enestående roman Tidsskjul. Her leger og udfordrer han vores forestillinger om tid, fortiden især og hvordan vi lever af og med den.

Det begynder med aflukkede fortidsbygninger for demente. Huse der indrettes som en slags erindringssteder fra de syges barndom med alle de minder, der stadig kan give lidt resonans hos dem, der ikke har mange minder tilbage. Det ender med hele nationer, der søger tilflugt i en ikke alt for fjern fortid, på flugt fra den besværlige nutid og i en national virkelighedsflugt til de gode, gamle dage.

Tidsskjul er Gospodinovs absolut bedste roman til dato, og det siger ikke så lidt. Han udfordrer finurligt læserens forståelse af fortid – både den personlige og den kollektive – og river flænger i virkeligheden. Hvem er den mystiske Gaustin? Er det hele bare et udslag af en syg hjernes fantasier, eller er der ved at ske noget med fortiden? Læs selv og få en stor oplevelse!

Bogblogger har tidligere anmeldt Blinde Vajsja og En naturlig roman af samme forfatter. Ros til det kvalitetsbevidste forlag Jensen & Dalgaard for at binde an med bulgarsk litteratur – vi har brug for den slags!

Georgi Gospodinov: Tidsskjul. 348 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Helle Dalgaard, udkom 11. juni 2021

Der er lukket for kommentarer.