// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Ringo: Grundtvig er død
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Laura Ringo: Grundtvig er død

Skrevet af den 2. september 2021 – 09:58Ingen kommentarer

“Den er pisse fed”, hørte jeg mig selv udbryde, da jeg vendte sidste side i bogen på bagsædet af bilen tværs over Fyn. “Hva´?”, svarede min mand noget mere koncentreret om kørslen end mig. “Romanen Grundtvig er død“, svarede jeg.

Grundtvig er død, men det er Laura Ringos nye roman bestemt ikke. Den er tværtimod fuld af liv, spas, humor og alvor. Vi tager på højskole i foråret 2019 med Petra, som er omkring de 30 år. Hun har fået job på en højskole som underviser i skrivning. Hun har selv for 10 år siden været elev på højskolen og kender derfor flere af de andre undervisere samt forstanderen. Petra har udgivet en bog, og vil helst være forfatter, men skrivegejsten har hun mistet. Gejsten for sex fejler dog ikke noget, men må man have sex med kolleger? Vi følger Petra over nogle måneder og det er underholdende læsning, til tider morsomt og til andre tider grænseoverskridende og overrumplende.

Hvor Amalie Langballes hovedperson i Forsvindingsnumre brugte sex som en form for lindring og flugt fra sorgen, bruger Laura Ringos hovedperson onani som trøst og afledning, når livet er svært. Pointen og effekten må være den samme, det handler om at komme ud af hovedet og ned i kroppen og i begge bøger er det til tider meget lige på (klitten).

Det er også en roman om at skrive, om synet på en tekst og om litteratur generelt. Og en roman om sex, magt og begær. Og så var jeg som flittig læser ret begejstret for alle referencerne til danske forfattere, aktuelle romaner og forlagsbranchen.

Sidst men ikke mindst får romanen læseren til at tænke over højskolernes eksistens. Grundtvigs ånd er en højskole for alle, en højskole hvor man lærer af lyst uden at skulle bruge det til noget og uden test eller eksamen. Der findes højskoler, der har bevaret den gamle ånd, tanke og tradition, men der er også højskoler, der bevæger sig henimod at være forberedende skoler til videregående uddannelser og hvor højskoleeleverne dermed får mere fokus på mål end proces. Ret interessant diskussion.

Jeg håber, (og tror faktisk) at Laura Ringo kan gå hen og få det brede folkelige gennembrud med denne roman. Det fortjener både bogen og hendes forfatterskab og læserne ikke mindst! Laura Ringo skriver om skamfulde tanker og ret alvorlige emner, men på en måde, så det aldrig bliver tungt. Hun skriver med humor, et glimt i øjet og har et særligt blik på det der sker mellem mennesker.

Grundtvig er død er Laura Ringos anden roman for voksne. I 2020 udkom Fødedygtig om den 29 årige Liv, der som nyuddannet pædagog får et job som børnehaveklasseleder i en folkeskole på Amager. Og i den sætter hun den danske folkeskole under lup. Det er spot on, hvor skoen trykker!

Laura Ringo (f. 1990) debuterede som forfatter i 2017 med young adult-romanen Cremasterrefleksen (ganske fin bog og prøv lige at google hvad cremasterrefleks er for en størrelse). I 2019 udkom Papirbryllup for hvilken hun vandt en Blixenpris og blev nomineret til Politikens Litteraturpris. Papirbryllup er en ret så god og troværdig roman om venskaber, spiseforstyrrelse og om manipulation og grov udnyttelse.

Laura Ringo, Grundtvig er død, Gyldendal. September 2021, 268 sider.

Der er lukket for kommentarer.