// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Søren og Lotte Hammer: Snesmil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Søren og Lotte Hammer: Snesmil

Skrevet af den 5. august 2021 – 05:41Ingen kommentarer

Det stærkt produktive søskendepar Lotte og Søren Hammer lancerer her en ny trilogi med kriminalkommissær Johan Braunmann i hovedrollen. Vi er i Berlin i starten af 2. verdenskrig, en epoke som flere andre forfattere med succes har brugt som baggrund for forbrydelser, efterforskning og opklaring. Engelske Philip Kerr og Luke McCallin samt tyske Volker Kutscher er blandt de fremmeste.

Det er ikke så mærkeligt, at årene op til og under 2. verdenskrig stimulerer forfatteres fantasi. Frisind og eksperimenterede livsstile eksisterede side om side med fattigdom og voldsomme politiske opgør i perioden op til nazisternes magtovertagelse i midten af 1930’erne. Her oplevede den tyske befolkning en markant stigning i livskvalitet og materiel velstand, men det var også en periode, hvor ethvert frisind blev kvalt og erstattet med ensretning og brutalitet. Den materielle velstand kom voldsomt under pres efterhånden, som krigen skred frem, og især da krigslykken vendte.

’Snesmil’ er navnet på en ung kvinde, der findes myrdet i Berlin. Hun ligger dækket af sne, men varmen fra hendes mund har smeltet sneen og et smil er synligt – deraf navnet. Heydrich, en af de absolutte spidser i det nazistiske regime, beder Braunmann om at tage sig af efterforskningen. Men den skal foregå i det skjulte, og Braunmann finder hurtigt ud af, at nogle forhaler hans undersøgelser. Der er hemmeligheder, som selv Heydrich holder på, så måske er det en forbrydelse, som slet ikke skal opklares. Der er desuden andre kvindemord at tage fat på, idet en galning er løs i de berlinske tog. Her bliver kvindekranier knust og ligene dumpet på skinnerne.

Parallelt med efterforskningerne følger man Braunmanns liv, og han har det ikke så let. Fra at have bakket op om nazisterne begynder hans tro at smuldre, især da det går op for ham at det tyske styre muligvis begår krigsforbrydelser i den helt store stil. Hans livsgrundlag forvitrer, og han kommer til at miste, som så mange andre tyskere gjorde, da nederlaget nærmede sig.

’Snesmil’ har det helt rigtige afsæt med krig og Berlin og et velturneret plot, hvor man meget detaljeret kan følge politiarbejdet. Men romanen skæmmes desværre af alt for lange dagbogslignende og småsludrende passager, hvor Braunmann fortæller om sit liv. Det bliver for detaljeret og hiver tempoet ned. En sproglig opstramning og redigering af historien ville have givet et løft.

Lotte og Søren Hammer: ’Snesmil’. People’s, 551 sider. August 2021

Der er lukket for kommentarer.