// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kim Fupz Aakeson: Fangeleg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kim Fupz Aakeson: Fangeleg

Skrevet af den 19. april 2021 – 05:37Ingen kommentarer

I skoleg√•rden som barn skiftedes man til at fange hinanden. Det ene √łjeblik var man fanger og det n√¶ste var man bytte. Rollerne kunne skiftes p√• et √łjeblik. S√•dan er det ogs√• i Kim Fupz Aakesons nye roman Fangeleg.

D√łre l√•ses. Og l√•ses op. Nye d√łre l√•ses. Og √•bnes. Vi er i et f√¶ngsel, hvor vi med Fupz blik f√łlger tre f√¶ngselsbetjente. Der er Sammi, som har en pakistansk far og er vokset op i Br√łndby. Der er Henrik, som er gift og har to b√łrn, og som lyver om, hvad han reelt laver, n√•r han siger han tager til badminton. Og der er Miriam, hvis s√łn skylder penge til folk, man n√łdig vil skylde penge.

P√• bedste Fupz vis k√¶des de tre f√¶ngselsbetjentes liv sammen med nogle af de indsattes liv. Gr√¶nser der ikke burde krydses, krydses. Den ene handling f√łrer til den n√¶ste. Korruption? M√•ske. Hvor galt kan det g√•? Hvem kan man regne med? Eller stole p√•? Hvem tager r√łven p√• hvem? Og hvem holder man selv for nar?

Fangeleg er en roman om, at en lille dum beslutning, kan s√¶tte en hel lavine i gang af b√łvl og problemer, man ikke kan komme ud af. Man tror, man er skide smart. Men har bare slet ikke fattet, at der er andre, der er langt mere snu.

Trusler, bestikkelse og utroskab er blot nogle af ingredienserne i denne underholdende, til tider morsomme og til andre tider hæsblæsende roman.

Fangeleg byder p√• et halvstort persongalleri. Men da jeg f√łrst fik greb om indsatte, f√¶ngselsbetjente og deres netv√¶rk hang jeg nysgerrigt p√•. Hvor langt ud, kan et menneske komme? Langt, er svaret!

Altså! Indretningen i fængslet, arbejdsrutinerne, sproget med videre er detaljeret beskrevet og hvis ikke forlaget i pressebrevet havde skrevet, at Fupz har en ren straffeattest, kunne læseren godt få tanker om andet, når man læser Fangeleg.

Selvom man ikke er i f√¶ngsel, kan man m√•ske godt v√¶re fanget. Og selvom man er i f√¶ngsel kan man m√•ske godt slippe afsted med at styre, regere og bestemme over andres liv. Jo jo. Det m√• v√¶re noget af moralen i Fangeleleg. 1-2-3- L√ėB! (Eller bare: L√¶s! Fangeleg er hel fin og letl√¶st underholdning).

Jeg var ret begejstret for romanerne Reng√łring og B√•dens navn af samme forfatter. Fangeleg befinder sig i en anden boldgade, den er p√• en m√•de mere underholdende og det skal der ogs√• v√¶re plads til.

Kim Fupz Aakeson, Fangeleg, Gyldendal, Marts 2021, 318 sider.

Der er lukket for kommentarer.