// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sofia Rönnow Pessah: Mændene i mit liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sofia Rönnow Pessah: Mændene i mit liv

Skrevet af den 26. marts 2021 – 06:36Ingen kommentarer

Svenske Sofia Rönnow Pessah debuterer med spændende og debatskabende roman om sex, begær og dating.

Vi møder den unge hovedpersonen Sonia midt i et knald. “Er du en dygtig lille luder?” er bogens allerførste sætning. “Han hvisker i mit øre og hiver min hestehale bagud, hvor han står på knæ bag min krummede ryg. Først da jeg stønner ja, trænger han op i mig.” Sonia er romanens fortæller og det er via hendes krop, følelser og blik på sig selv og mænd, vi oplever de mange mænd og knald.

Åh, der er søde, naive, ungdommelige knald. Der er liderlige, saftige og ligeværdige knald. Og der er knald, hvor jeg råbte ind i bogen: “Du må godt sige nej, også selvom I allerede er i gang!” Romanen er således nuanceret, hvilket er fint i tråd med, at Sonia bliver ældre, mere erfaren, mere bevidst og måske også mere skadet af sin livsstil.

Hvad er Mændene i mit liv? Først i læsningen var det en hyldest til den handlende kvinde, der tager, hvad hun begærer. Som følger sine lyster og tager de knald hun vil have. Meget befriende! Men under begæret lurer angsten. Den helt grundlæggende angst. Er jeg god nok? Og når sex bruges for bekræftelse og for at holde angsten nede, bliver adfærden bekymrende (og læsningen hyper relevant).

Mændene i mit liv handler om at kaste sig ud i det moderne datingliv uden sikkerhedssele, om sex, begær, udnyttelse, krop, skam, lyst, bristede forventninger, angst og bekymring.

Bogen er med sine mange kortere kapitler let at læse. Nogle mænd (knald) får deres egne kapitler. Andre er samlet i bundter som mænd (knald) nr. 20-24. De gjorde tydeligvis ikke det store indtryk. På den ene side er der noget powerwoman over måden at dele bogen op i mænd (knald) “jeg tager hvad jeg vil have” og på den anden side er der noget usundt og bekymrende over at sætte den del af livet i et excelark. Men det fungerer som litteratur, jeg blev nysgerrig og provokeret og bekymret og gjorde mig mange tanker undervejs. Og det er vel det, litteraturen skal kunne – prikke til os og få os til at tænke.

Gad vide i hvor høj grad bogen bygger på forfatterens eget liv? Forfatterens navn, alder og valg af uddannelse minder meget om hovedpersonens. Uanset om det er ren fiktion eller levet liv, er Mændene i mit liv ret interessant læsning. Jeg blev hurtigt optaget af Sonia og hendes liv. Og bogen er et vigtigt bidrag til dialogen om kvinders seksualitet, lyster og begær. Og ikke mindst en reminder om, at det frie datingliv også har en pris. Og nå ja, vigtigt at få med: man må gerne sige nej til sex – også selvom man er gået med nogen hjem og selvom man allerede er i gang. Måske er det lettere sagt end gjort. Men jeg kan ikke sige det for mange gange, man må godt sige nej tak.

Sofia Rönnow Pessah (f. 1989) er kandidat i jura og arbejder som asyljurist for en NGO i Stockholm. Hun er vokset op i Malmø.

Sofia Rönnow Pessah, Mændene i mit liv, Turbine, Marts 2021, 254 sider, På dansk ved Sara Ejersbo.

Der er lukket for kommentarer.