// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib

Skrevet af den 23. januar 2021 – 07:59Ingen kommentarer

Yun er en fattig koreansk pige, der ser sin landsby bliver bombet af amerikanske fly. Molly er en dansk sygeplejerske med en traumatisk fortid. Året er 1951, og den kolde krig er blevet varm på den koreanske halvø, hvor amerikanerne med et FN-mandat i ryggen er gået i land for at forhindre det kommunistiske Nordkorea i at løbe Sydkorea over ende.

FN har bedt Danmark om at hjælpe i krigen, og svaret bliver ikke militært, men humanitært: hospitalsskibet Jutlandia. Jutlandia har næsten mytisk status i danmarkshistorien – og ikke kun på grund af en sang – og det er fuldt fortjent. Det var verdens måske mest moderne hospitalsskib, og da der var stor opbakning til deltagelsen fra danskernes side, stod læger og sygeplejersker også i kø for at være med. Skibet blev derfor bemandet med a-kæden fra både det danske sundhedsvæsen og dansk søfart.

Trods Jutlandias popularitet, og trods at koreakrigen stadig er aktuel (og endnu ikke formelt afsluttet) er det noget tyndt med Jutlandias repræsentation i litteraturen. Det råder Kold og Vraa nu bod på med historien om Yun, Molly og alle de andre fra det gode skib M/S Jutlandia.

Koreanske Yun flygter til fods efter hendes landsby blev udslettet, en flugt der viser hende de værste sider af krigen og menneskers ondskab, men også venlighed og hjælp fra fremmede. Molly har en lang sørejse foran sig, der tester hendes tro på sine medsygeplejersker og at hun kan overvinde fortiden. I havnebyen Pusan møder de to hinanden, og deres møde bliver ikke bare vigtigt for to enkeltstående mennesker, men kommer til at ændre Jutlandias historie og udfordre skibets og besætningens mandat i krigen.

Kold og Vraa skriver fermt og flydende, og har helt åbenlyst lavet en utrolig grundig research. Jeg er personligt vild med søfartsudtryk og køber 100 % ind på beskrivelserne af skibets rejse og besætning. Jeg synes måske at især Mollys personlighed og historie får lov til at være lige lovlig melodramatisk, men det er jo en smagssag. Med Pigen fra det store hvide skib har Jutlandia i hvert fald fået en fortjent hyldest til kommandør Hammerich og hans besætning, og forhåbentlig vil nye generationer få øjnene op for den fantastiske historie det gode skib Jutlandia faktisk er.

Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib. 394 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkommer 23. januar 2021 – på 70 års dagen for Jutlandias afgang fra København.

Der er lukket for kommentarer.