// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib

Skrevet af den 23. januar 2021 – 07:59Ingen kommentarer

Yun er en fattig koreansk pige, der ser sin landsby bliver bombet af amerikanske fly. Molly er en dansk sygeplejerske med en traumatisk fortid. √Öret er 1951, og den kolde krig er blevet varm p√• den koreanske halv√ł, hvor amerikanerne med et FN-mandat i ryggen er g√•et i land for at forhindre det kommunistiske Nordkorea i at l√łbe Sydkorea over ende.

FN har bedt Danmark om at hj√¶lpe i krigen, og svaret bliver ikke milit√¶rt, men humanit√¶rt: hospitalsskibet Jutlandia. Jutlandia har n√¶sten mytisk status i danmarkshistorien ‚Äď og ikke kun p√• grund af en sang ‚Äď og det er fuldt fortjent. Det var verdens m√•ske mest moderne hospitalsskib, og da der var stor opbakning til deltagelsen fra danskernes side, stod l√¶ger og sygeplejersker ogs√• i k√ł for at v√¶re med. Skibet blev derfor bemandet med a-k√¶den fra b√•de det danske sundhedsv√¶sen og dansk s√łfart.

Trods Jutlandias popularitet, og trods at koreakrigen stadig er aktuel (og endnu ikke formelt afsluttet) er det noget tyndt med Jutlandias repræsentation i litteraturen. Det råder Kold og Vraa nu bod på med historien om Yun, Molly og alle de andre fra det gode skib M/S Jutlandia.

Koreanske Yun flygter til fods efter hendes landsby blev udslettet, en flugt der viser hende de v√¶rste sider af krigen og menneskers ondskab, men ogs√• venlighed og hj√¶lp fra fremmede. Molly har en lang s√łrejse foran sig, der tester hendes tro p√• sine medsygeplejersker og at hun kan overvinde fortiden. I havnebyen Pusan m√łder de to hinanden, og deres m√łde bliver ikke bare vigtigt for to enkeltst√•ende mennesker, men kommer til at √¶ndre Jutlandias historie og udfordre skibets og bes√¶tningens mandat i krigen.

Kold og Vraa skriver fermt og flydende, og har helt √•benlyst lavet en utrolig grundig research. Jeg er personligt vild med s√łfartsudtryk og k√łber 100 % ind p√• beskrivelserne af skibets rejse og bes√¶tning. Jeg synes m√•ske at is√¶r Mollys personlighed og historie f√•r lov til at v√¶re lige lovlig melodramatisk, men det er jo en smagssag. Med Pigen fra det store hvide skib har Jutlandia i hvert fald f√•et en fortjent hyldest til kommand√łr Hammerich og hans bes√¶tning, og forh√•bentlig vil nye generationer f√• √łjnene op for den fantastiske historie det gode skib Jutlandia faktisk er.

Jesper Bugge Kold & Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib. 394 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkommer 23. januar 2021 ‚Äď p√• 70 √•rs dagen for Jutlandias afgang fra K√łbenhavn.

Der er lukket for kommentarer.