// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Birgithe Kosovic: Det du ikke vil vide
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Roman

Birgithe Kosovic: Det du ikke vil vide

Skrevet af den 12. august 2020 – 17:40Ingen kommentarer

Da Jovan ankommer til København i 1970 er det en helt anden verden. Han har lagt det kommunistiske Jugoslavien bag sig, og at være gæstearbejder i Danmark er bare et skridt på vejen til hans store drøm: Amerika.

Sådan kom det ikke til at gå, for nok kan Jovan drømme stort – men han kan ikke altid omsætte drømmen til virkelighed. I stedet møder han danske Annette, får arbejde, børn og et hus i forstæderne. Men noget er ikke helt som det skal være, og dette noget eftersøger hans datter forfatteren Birgithe Kosovic i en usædvanlig personlig, vedrørende og opsigtsvækkende dokumentarroman.

Det du ikke vil vide handler om Jovan og hans familie. Om hans datter. Om at møde en svigerfamilie i starten af 70’erne og opdage, at de er noget skeptiske ved at få en svigersøn fra et kommunistisk land. Om at tro på sine forretningsideer og sit held og om at tabe det hele igen og igen. Men det er også historien om Jugoslavien og om en krig, der trækker spor årtier efter at den er afsluttet. Krigen slutter aldrig helt, og den stikker sit grimme fjæs frem de mest uventede steder og i selv de pæneste familier. Også i Danmark.

Men det er også et tidsbillede af Danmark fra 1970érne og frem til i dag. Hvordan helt almindelige mennesker boede, levede, arbejdede og voksede op. Kosovics familie er på overfladen en familie som alle andre, men når døren er lukket kommer uhyrerne frem. Vreden, frustrationerne og alt det, du ikke vil vide, men som du alligevel bliver nødt til at få svaret på.

Hvordan endte den unge mand med ambitionerne med at nægte at se sine børn? Hvordan døde hans farfar under krigen? Og hvorfor bad han sin søn om at skaffe et våben?

Kosovic undersøger, fortæller og dissekerer over 370 sider, og det er ikke én side for meget. Uanset hvor meget vi forsøger, kan vi ikke frigøre os fra vores familie og vores historie. Kosovic viser os hvordan vi kan lære at leve med den, også når den er ubehagelig.

Jeg har tidligere anmeldt Den inderste fare 1 og Den inderste fare 2 om Scavenius af samme forfatter, og var begejstret for begge. Det du ikke vil vide er mere personlig, men også mere almen og bør interessere en bred læserkreds og ikke ”kun” de historisk interesserede.

Birgithe Kosovic: Det du ikke vil vide. 370 sider, Politikens Forlag. Udkom 12. august 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.