// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ulrik Federspiel: Et diplomatisk liv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Politisk biografi

Ulrik Federspiel: Et diplomatisk liv

Skrevet af den 14. juni 2020 – 05:43Ingen kommentarer

Beslutningen om at Danmark skulle gå med USA i krig i Afghanistan og Irak, håndteringen af Muhammed-krisen og en lang række andre store og små udenrigs- og indenrigspolitiske begivenheder gennem fire årtier har Ulrik Federspiel været dybt involveret i. Nu har den tidligere direktør for Udenrigsministeriet, departementschef i Statsministeriet og ambassadør i Washington med 10 års tilløb skrevet sine erindringer.

Her giver han sin version af mange af begivenhederne, ligesom han fortæller ting, som ikke har været fremme før. Som en god diplomat er der dog også ting, som Ulrik Federspiel ikke røber. Ting som en politiker sandsynligvis ikke ville have holdt sig tilbage for at fortælle.

Federspiel skriver og fortæller ganske medrivende. Man kan ikke undgå at blive fanget ind af fortællingerne om møderne med Gorbatjov, Reagan, Bush, Clinton, Trump og mange flere. Og af fortællingerne om alle de storpolitiske sager og problemer, som Federspiel har været med til at håndtere.

På forbilledlig vis formår Federspiel at holde en fin balance, hvor han er meget ærlig omkring hvad der gik godt og hvad, der fungerede mindre godt. Og han har ikke det store behov for at fremhæve hvor vigtig han selv har været og hvor vigtigt det han gjorde var. Heller ikke noget en politiker sandsynligvis ville have gjort.

Federspiel er på lange stræk uhyre detaljeret omkring hvad der blev sagt eller gjort ved begivenheder adskillige år tilbage. Imponerende. Ikke mindst set i lyset af at han ikke har ført dagbog undervejs i sit arbejdsliv, men har måtte stole alene på sin hukommelse her mindst 10 år senere. Der er dog flere steder, hvor Federspiel får sat forkert årstal på begivenheder.

Hvis man interesserer sig for dansk politiks nyere historie, så er ”Et diplomatisk liv” selvfølgelig et ”must read”. Her får vi nemlig en insiderberetning fra en tidligere topembedsmand, som har været en af de tætteste på et hav af centrale beslutninger og begivenheder i adskillige årtier. Tættere på og mere involveret end de fleste politikere. Ikke mindst fordi Federspiel både har arbejdet for socialdemokratisk-ledede og borgerlige regeringer.

Ulrik Federspiel: Et diplomatisk liv. Gyldendal, 2020. 508 sider.