// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman, Science fiction

Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen

Skrevet af den 8. juni 2020 – 07:40Ingen kommentarer

Fremtiden er nu om dage næsten altid dyster, således også i Anne-Marie Vedsø Olesens Månen over øen. Vi er i år 2687 efter katastrofen, og alle mennesker er afhængige af hele tiden at modtage indtryk fra internettet. De er så afhængige, at de vil dø hvis de mister adgang til nettet, og såvel børn som voksne går konstant rundt med et visir for øjnene, så de konstant modtager impulser.

Undtagelsen er Hypatia, der helt unikt ikke er afhængig af stimulien, og som derfor kan bevæge sig rundt i verdenen uden konstant at blive bombarderet med virtuelle indtryk. Det gør hende speciel – og ensom, fordi hun ikke forstår sine medmennesker og de ikke forstår hende.

Andre mennesker kan kun løsrive sig fra supernettet, hvis de tager medicin, og selv da kun i kortere tid. Hypatia bor i Superesse, der består af enklaver forbundet med hinanden mens resten af verden er en ødemark. Superesse kan dog ikke give Hypatia de svar, hun søger, og hun søger derfor ud på en mystisk, næsten mytisk, ø, hvor naturen stadig råder og månen stadig hænger.

Den eneste måde, andre mennesker kan frigøre sig fra behovet for de evige stimuli er ved at tage medicin. Hypatia har en ven og læremester, Frans, der ved hjælp af medicinen kan tage med hende ud på den mærkelige ø, der har sin egen vilje og sjæl. Her søger Frans sin afslutning, og Hypatia søger svar på, hvad der egentligt er sket med hendes datter.

Jeg var ret begejstret for Vedsø Olesen seneste roman Lucie, men jeg kan desværre ikke mønstre helt samme begejstring denne gang. Det bedste ved den er, at den gav mig mindelser om en romanversion af Black Mirror, som en populær og tankevækkende sci-fi serie på Netflix, der ofte udfordrer vores forståelse og brug af teknologi.

Men selvom set-uppet er godt tænkt – og civilisationskritisk – virker Månen over øen en smule fortænkt, og personerne bliver ikke rigtigt vedkommende for mig, men drukner fordi der skal bruges så mange kræfter for at forklare rammen for historien.

Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen. 168 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkommer 8. juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.