// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Malcom Mackenzie: Alt om k-pop. Den ultimative guide til de største idoler
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Ikke kategoriseret, Opslagsværk

Malcom Mackenzie: Alt om k-pop. Den ultimative guide til de største idoler

Skrevet af den 25. marts 2020 – 05:57Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Ida Kidal, k-pop-fan.

K-pop, altså Sydkoreansk musik, er blevet større og større de sidste år. Derfor er det ikke en overraskelse, at der nu er blevet oversat en bog om Kpop til dansk.

Bogen kalder sig selv for den ultimative guide til de største idoler. På bogens bagside står der også, at det er lige meget om man er ny kpop fan eller en gammel, garvet superfan, så er denne bog en uundværlig guide. Det må man jo så også holde den op imod og spørge sig selv, om det nu kan passe og er sandt. Jeg har selv været stor k-pop fan i mange år, og da jeg havde læst denne bog færdig, sad jeg med krummede tæer og en underlig følelse i kroppen. Hvad vil den? Jeg forstod simpelthen ikke, hvem den er lavet til, hvad den vil, og hvad man skal få ud af at læse den.

Det er dog rigtig fedt, at der kommer mere opmærksomhed på kpop som fænomen. Mange har helt sikkert manglet en bog om det på dansk. Desværre virker den nedladende og bruger flere af de klicheer og stereotyper, som vi k-pops gerne vil slippe for at have på os. Blandt andet står der, at ”kpop er ren lykke. Sangene er lyse og legende” og ”Alles stil ser ud til at være inspireret af macarons og My Little Pony”. Det er pinligt at læse. Det er først og fremmest slet ikke sandt. Rigtig mange både pige- og drengegrupper har nogle mørke koncepter. Rockede undertoner, sange om mentale problemer, helt mørkt tøj i læder og alt er langt fra inspireret af My Little Pony.

Bogen virker nedladende, og på steder virker det, som om den gør nar af hele kpop konceptet. Andre steder roses Kpop til skyerne. På den ene side kan der stå, hvor fantastisk og talentfuld et idol er, og på den næste side, står der at idolerne ligner fire spraglede penalhuse. Flere af de brugte ord om kpop-idolernes stil, virker malplacerede og underlige. Som en voksen der prøver at være hip med de unge og deres interne jokes. Der står også, at GOT7 (En mandlig gruppe), godt nok må være glad for bedstemorbluser, og hvor godt det klæder dem. Dette føler jeg slet ikke er relevant i en bog, som reklamerer med, at være en uundværlig guide. Når forfatteren skriver, at en af hans yndlings dansemoves i kpop er Girls Generations bedstemor-move med kalveknæ, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv, om han prøver at være sjov.

En anden ting, jeg er nødt til at slå ned på, er, at det er svært at se, hvem målgruppen er. Teksterne virker som noget, man kan finde i et Olivia blad til 11-12 årige. Hvis vi går ud fra at den er lavet til den målgruppe, så virker siderne med overskriften: ”Når kpop bliver hot” noget forkert. Her bliver der skrevet om frække M/V´s og hvordan idolerne godt kan lide at hive op i bluserne eller smide noget af deres tøj. Det virker ikke så relevant for den helt unge målgruppe.

Når alt dette er sagt, så er der dog også gode ting. Der er blandt andet en fin gennemgang af gruppernes historie, og der er et opslag med fakta om K-poppens udbredelse, følgere på sociale medier mm. Men det gør desværre ikke bogen til den ultimative guide.

Malcom Mackenzie: Alt om k-pop. Den ultimative guide til de største idoler. Alvilda, marts 2020. 63 sider. Oversat af Anne Lund Gillesberg, Heidi Skriver Olsen og Tine S. Norbøll

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.