// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johan Theorin: Sankt Psyko
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Johan Theorin: Sankt Psyko

Skrevet af den 9. marts 2020 – 06:51Ingen kommentarer

Lige ved siden af den sikrede institution Sankt Patricia, i folkemunde kaldt Sankt Psyko, ligger en børnehave, Lysningen. Den er for de børn, som har en forælder indlagt på Sankt Patricia. Der er ikke mange børn, og de har alle det til fælles, at når de skal besøge deres far eller mor, så skal de med en elevator ned til en underjordisk gang, som de skal igennem. For enden af den gang er en anden elevator, som fører børnene op i et besøgsværelse, hvor et overvåget besøg kan finde sted.

Pædagogerne forsøger at gøre hverdagen så almindelig for børnene som muligt. Når de bliver hentet, kan det være af plejefamilier eller familiemedlemmer, hvor de bor. Nogle af nærmest bor i børnehaven og sover der. Det betyder, at det er nødvendigt med døgnbemanding, som om aftenen inkluderer aftensmad, tandbørstning og læsning af godnathistorie.

Jan, er pædagog og får arbejde i børnehaven. Han er til samtale på Sankt Patricia hos lægen Högsmed, hvor han bliver sat grundigt ind i de noget usædvanlige forhold og de mange regler, der følger med jobbet. En af dem er aldrig at udspørge børnene om deres opvækst og deres besøg på Sankt Psyko.

Jan flytter til byen, hvor han lejer en lejlighed. Han starter i institutionen, hvor han sammen med lederen Marie-Louise, og de tre andre ansatte, Lilian, Hanna og Andreas skal passe børnene og sørge for en så normal hverdag for dem, som muligt.

Jan er nysgerrig og vil gerne vide mere om de mennesker, der sidder spærret inde – og de forbrydelser de har begået. Han kender til en af dem fra medierne, Rössel, som har myrdet teenagere. Han fantaserer om, hvorvidt en af børnene har ham som far.

Da han får nattevagter, begynder at undersøge gangen under børnehaven, der fører til Sankt Patricia, og der opdager han et hemmeligt rum. Han bevæger sig mere og mere rundt og opdager mange hemmelige ting, både om Sankt Patricia og sine kollegaer. I selve børnehaven opdager han fire håndskrevne børnebøger med tegninger, som fascinerer ham. Hvor kommer de fra og hvad skal de fortælle?

Sideløbende med dette bliver vi som læser ført tilbage til Jans fortid og hans kærlighed til sit idol; musikeren Rami. Hun forsvandt pludseligt efter sit første album og har ikke ladet høre fra sig siden – og Jan har ikke kunne opspore hende. Men han er aldrig holdt op med at lede.

Det er gysende spændende læsning, virkelig. Johan Theorin forstår i den grad at holde læseren fanget i et uhyggeligt plot hvor sammenhængene bliver udrullet side for side med den ene overraskelse efter den anden. Theorin har tidligere udgivet sin Ølandskvartet, som alle fire er genudgivet sammen med denne nye spændingsroman.

Johan Theorin, Sankt Psyko, forlaget Modtryk, oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, 403 sider, januar 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.