// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan-Philipp Sendker: Det som hjertet husker
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jan-Philipp Sendker: Det som hjertet husker

Skrevet af den 12. december 2019 – 06:30Ingen kommentarer

Jan-Philipp Sendker har skrevet en triologi om en familie i Burma, og dette er sidste bind, der lukker og slukker med manér. Dog er det ingen forudsætning af have læst de første to bind for at forstå denne bog. “Det som hjertet husker” er så fin i sig selv, og den fanger mig med sin hjerteskærende og kærlige fortælling om en families svære kår. Og tempoet: hold da op for en udfordring at komme så langt ned i stemning og umiddelbart også i indholdsmæssigt fremdrift. Men skindet bedrager. For det langsommelige og velovervejede tempo virker, og det er behageligt at følge med det på en tur til Østen.

Bo Bo er en dreng på 12 år, der lever sammen med sin onkel i Burma. Bo Bo går i skole, men der lærer han intet, for han er dygtigere end lærerne. I stedet lærer han af hverdagen og historierne fra sin onkel, og især historiefortællingen er vigtig, for den fører dem begge tilbage i tiden i en form, så de begge bliver fysisk afkræftede af det. For vi lærer om baggrunden for, hvorfor Bo Bo må leve adskilt fra sine forældre, der lever sammen andetsteds, og hvorfor faderen kun besøger ham én gang om året. Og det gør ondt at læse og ondt at forstå.

Familien – hvem er vi, og hvad kommer vi fra – er omdrejningspunktet med fokus på, at hjertet husker det, der er sket, før hjernen gør det. Der er flere spændende emner i bogen, som gør den læseværdig, som eksempelvis moderens fødselsdepression. Den får aldrig et navn, men den forfølger hele familien, og det vækker min sympati at læse om hende og det at være i så ulykkelig en situation. For det var aldrig et valg. Det samme med Bobo – han er blevet påført en skæbne, den er hverken arvet eller selvvalgt, og da han endelig forstår omfanget af det, kan han slutte fred med den største uro i maven.

At læse om, hvordan krop og sjæl følges ad, er så rørende og smukt, og jeg blev meget begejstret for tempoet, fordi det aldrig blev kedeligt. Det blev nærværende og helt behageligt, at der var tid til historien, og samtidig forstå, at man ikke kan skynde sig gennem fortællingen af de vigtigste passager i ens liv.

Se anmeldelser af de første to bind i triologien her: Jan-Philipp Sendker: At høre hjertet slå og her: Jan-Philipp Sendker: Hjertets stemme.

Det som hjertet husker, Jan-Philipp Sendker, Gads forlag, 352 sider. Oversat af Nanna Lund. Udgivet november 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.