// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sissel Bøe og Peter Madsen: Troldeliv – Nøkkens jul
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Sissel Bøe og Peter Madsen: Troldeliv – Nøkkens jul

Skrevet af den 15. november 2019 – 05:32Ingen kommentarer

Paja og Pajko er det skønne tvillingepar, som i Troldeliv bor med sin familie i Troldehøjen. Der findes en masse sjove og skøre søskende, der laver en masse ballade, og et helt univers af særlige væsner i skoven. I “Nøkkens jul” står den på julestemning og mobning – en fin måde at huske at være gode ved hinanden, især i denne tid. Derfor kan denne bog varmt anbefales til en hyggelig julestund med børn. For at hjælpe til at forstå universet og karaktererne vil jeg anbefale, at I læser nogle af de andre glimrende Troldelivshistorier først.

I “Nøkkens jul” gøres der klar til juleaften i Troldehøjen, og Nissen Nik kommer forbi for at kaste lidt stråleglans over det hele. Familien skal hente de net, der er kastet ud for at fange laks. Fiskenettet er tomt, og der sidder den udskældte vandånd, Nøkken, og spiller sørgmodige sange lige i nærheden. Nogle af troldebørnene kaster sten efter Nøkken, der må være synderen. Imens spiller Nøkken ufortrødent videre på sin violin. Pajko vil have fiskene tilbage, og Paja er ikke helt sikker på, at Nøkken er skyld i det manglende festmåltid. Derfor begiver de sig hen for at se nærmere på det, da alle andre i Troldehøjen sover. Og de og resten af familien får sig mange overraskelser undervejs.

Historien er sjov for børn og lugter af jul, selvom juletræ og nisser blandes med snegle på kager og mælkebøttevin. Fortællingen om, hvordan Nøkken bliver genstand for stenkast og fordømmelser, men senere bliver frifundet og tilmed betragtes som en ven, er så fin og kan sagtens oversættes til dagligdagen derhjemme. Man kan spørge sit barn: hvad tænker du om, at Nøkken sad der helt alene? Kender du til det at være alene? Eller er der nogen, der ikke rigtigt er med til at lege i børnehaven/klassen/hvor det kan være.

Troldeliv er letforståeligt og med gode budskaber, og for at hjælpe børnene til at forstå sammenhængen og karaktererne vil jeg anbefale, at man læser nogle af de andre glimrende historier først. Illustrationerne er flotte, og det er jo det, Peter Madsen og Sissel Bøe gør så godt – vinder børnene og de voksnes hjerter med fortællinger med mening og dejlige, udtryksfulde tegninger. Når det samtidig i bedste juleånd handler om at være gode ved hinanden, også de venner, man ikke kender endnu, er det et stort plus herfra.

Vi har anmeldt en del af de gode Troldeliv-bøger, klik her for link til en samlet liste.

Troldeliv – Nøkkens jul, Sissel Bøe og Peter Madsen, Forlaget Alvilda. 40 sider. Udgivet 3. oktober 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.