// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristian Corfixen: Sygeplejersken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund

Kristian Corfixen: Sygeplejersken

Skrevet af den 28. marts 2019 – 13:57Ingen kommentarer

Virkeligheden overgår nogle gange fantasien. Det er eksempelvis tilfældet i sagen om sygeplejersken, der i 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter på Nykøbing Falster Sygehus en skæbnesvanger weekend i marts 2015. En sag, som journalist Kristian Corfixen fulgte og nu summerer op i en ganske fængende bog. Fængende fordi det er en fængende sag, hvor man som læser sidder lettere rystet tilbage.

Tre af de fire patienter døde og sygeplejersken kan meget vel have mange flere drab på samvittigheden. Der døde nemlig mange flere patienter i de perioder sygeplejersken arbejdede på to afdelinger på sygehuset, end der gjorde, da hun ikke længere arbejdede der. Og kollegerne oplevede, at der generelt var mere ”action” når sygeplejersken var på vagt, ligesom de i flere tilfælde havde undret sig over hvordan patienter meget hurtigt blev meget syge og døde. Det havde stået på gennem flere år, men ingen havde rigtig gjort noget ved. Først efter en dramatisk weekendvagt med tre døde og en patient, der kun lige akkurat blev reddet, gik en kollega til politiet og sagen rullede.

Sygeplejersken er kun dømt for fire drabsforsøg, men Corfixen sandsynliggør på fornem vis, at der sagtens kunne være tale om mange flere patienter, som er blevet forgiftet med morfin, stesolid og anden medicin. Og han redegør fint for politiets efterforskning og resultater af efterforskningen. Men han balancerer også elegant på en knivsæg og lader tvivlen komme sygeplejersken til gode. Således kommer han også godt rundt om arbejdsmiljøet på sygehuset og den sladren, som der var i krogene, hvor sygeplejersken ikke just var lige populær alle steder.

Bogen er skrevet flere år efter at sagen blev afsluttet, hvilket har givet Corfixen mulighed for at tale med nogle af hovedpersonerne efter at bølgerne har lagt sig og de har kunne reflektere over tingene. Det giver et rigtig godt mix mellem hvad der blev lagt frem i retten og hvad hovedpersonerne efterfølgende har gjort sig af tanker. Det største scoop er selvfølgelig, at hovedpersonen selv, sygeplejersken, har valgt at deltage og lade sig interviewe i sin celle i Jyderup Statsfængsel. Det er der ikke kommet et tandløst medløber-interview ud af, men derimod den dømtes side af sagen – som man ofte ikke ellers får.

”Sygeplejersken” er en velskrevet beretning med masser af gode detaljer om en af de mest spektakulære kriminalsager i nyere tid. Sådan en man bare er nødt til at læse.

Kristian Corfixen: Sygeplejersken. Lindhardt og Ringhof, 2019. 314 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.