// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Arne Dahl: Himmeløje
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Spænding

Arne Dahl: Himmeløje

Skrevet af den 20. oktober 2008 – 20:48Én kommentar

Et tilsyneladende tilfældigt røveri mod en videobutik. En række modvillige vidner. En række forsvundne anorektiske kvinder. Som viser sig at have gået i gymnasiet sammen. En svensk våbensmugler med spor til Bagdad og Brasillien. Og et karriereskift der er så hemmeligt at ingen kan vide noget om det. Det er de løsrevne glimt fra svenske Arne Dahl seneste krimi om de Stockholmske kriminalfolk i A-gruppen.

Vi er efterhånden nået til bog nummer ti i serien. A-gruppens oprindelige hovedperson har fået nyt job, selve A-gruppens eksistens trues af besparelser og de fleste af gruppens medlemmer trisser rundt i hver deres stadigt mere individuelle verden. Eller det er i det mindste den umiddelbare opfattelse, for med sædvanlig snilde formår Arne Dahl at knytte trådene for hvert enkelt medlem af A-gruppen sammen undervejs og til slut.

Derfor ender den noget fragmenterede krimi Himmeløje også med at blive en basalt spændende bog, hvor vi samtidig får lov til at reflektere lidt over den tiltagende overvågning i samfundet. I den forbindelse skal Arne Dahl i øvrigt have ros for, at kunne skrive troværdigt om sporing af IP-adresser og andre tekniske finesser, som tilhører den moderne verden.

Desværre virker det som om Arne Dahl vil samle de ni hovedpersoner, tre plotlinier og en gigantisk forhistorie i ét og samme værk. Himmeløje virker derfor på undertegnede som en lidt rodet historie fra tid til anden – og ikke som sidste bind i en planlagte ti-bindsserie om A-gruppen. Heldigvis er der på svensk netop udkommet den afsluttede Arne Dahl bog med den svenske titel ”Elva” (dansk: Elleve) som for en sidste gang samler A-gruppen.

Er du nytilkommen til Arne Dahls univers er det dog ikke ved Himmeløje du skal starte. Selv undertegnede, som har fulgt med i de foregående 9 bind, skulle lige grave dybt i hukommelsen, når der flere gange i første halvdel af bogen blev refereret til tidligere begivenheder. Start i stedet med første bind kaldet Misterioso.

Den fremherskende mode anbefaler svenske femikrimier. Men Arne Dahl (pseudonym for svenske Jan Arnald) beviser dog med sin serie om, at det kan gå helt fint uden femi foran en krimi.

Arne Dahl, Himmeløje. 419 sider. Modtryk 2008.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.