// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesmyn Ward: Hvad reddes kan
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesmyn Ward: Hvad reddes kan

Skrevet af den 6. januar 2019 – 07:16Ingen kommentarer

Orkanen Katrina var en begivenhed af enorm betydning i USA. Den kostede mere end 1800 amerikanere livet og satte New Orleans under vand. Daværende præsident Bush blev voldsomt kritiseret for den mangelfulde redningsindsats, og myndighederne kom under pres, fordi digerne ikke havde været vedligeholdt ordentligt og fordi katastrofeberedskabet havde vist sig helt utilstrækkeligt. Katrinas ofre var først og fremmest fattige sorte, og ødelæggelserne var enorme både målt på menneskeliv og ejendom.

I Danmark er det først og fremmest billederne fra New Orleans, der prægede nyhedsbilledet, men Katrina hærgede i ellers orkanvante kyststater fra Florida til Texas. Det er ikke alle katastrofer, der af sig selv vandrer ind i litteraturen, men med Hvad reddes kan er Katrina i den grad blevet en del af litteraturhistorien.

Vi er i en lille by i Missisippi. Esch er sort, fattig og uden mange muligheder. Moren er død i barselsseng efter en hjemmefødsel, for her er der ikke råd til dyre hospitalsophold. Faren har slået sig på flasken og familien hutler sig igennem med småjobs og småfuskerier, mens huset falder sammen om ørerne på dem. De holdes oppe af et stærkt sammenhold mellem Esch og hendes tre brødre, og ikke mindst af håbet om at den ældste brors baskettalent er stort nok til et legat og en billet ud af fattigdommen.

Så den ældste bror spiller basket, den yngste dalrer forsømt rundt mens Esch læser Medea, går i seng med de lokale fyre og drømmer om anerkendelse og kærlighed. Et får hun ikke; hun må nøjes med at blive gravid og forstødt. Den midterste bror har flyttet al sin kærlighed over på sin hund, kamphunden China, hvis hvalpe både er hans kærlighed og hans håb om at kunne tjene penge. Som sin ejer er hun nemlig klar til at slås, når som helst og hvor som helst, og den slags er der penge i.

De fire søskende kæmper hver for sig og sammen for at overleve igennem hede sommerdage, hvor kun vejrudsigten advarer om, at det snart vil blæse op og Katrina vil gå i land…

Hvad reddes kan er barsk læsning. Det er en skildring af en familie og et miljø, hvor fattigdommen har vundet, og hvor menneskene kæmper både mod sig selv og samfundet for en chance. Her er ingen kære mor, selv Chinas hvalpe går en grum skæbne i møde og bag hele fortællingen lurer Katrina, der som en vredens gudinde kaster sig over de sagesløse beboere. Myndighederne har krævet evakuering, men hvor kan fattige mennesker søge hen, når stormen nærmer sig?

Romanens klimaks er naturligvis Katrina, der knækker træer, flår hjem fra hinanden og får vandet til at stige, stige, stige. Først når vandet har lagt sig, kan menneskene rejse sig igen, søge sammen, hjælpe hinanden og forsøge at lime skårene af deres liv. Det er også her, det lille håb findes – trods alle ødelæggelserne.

Jeg var ret betaget af Jesmyn Wards Syng, levende og døde, syng, og selvom Hvad reddes kan ikke er helt så fantastisk som Syng… er det bestemt stadig en læsværdig roman fra the Deep South med et perspektiv på race, fattigdom, manglende muligheder og generelt forfald, som vi sjældent ser oversat til dansk.

Jesmyn Ward: Hvad reddes kan. 267 sider, Klim. Oversat af Jette Røssell, 2013

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.