// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amdi Silvestri: Jeg ved godt, du er der
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gys, Horror, Noveller, Science fiction

Amdi Silvestri: Jeg ved godt, du er der

Skrevet af den 30. januar 2019 – 09:55Ingen kommentarer

Novellesamlingen Jeg ved godt, du er der huser fra start til slut en dyster og mørk følelse. Det er tydeligt, at Silvestri i denne bog søger de mørke egne af den menneskelige psyke. Samtlige historier udfordrer læseren. De bryder tabuer og flytter grænser. Kort sagt provokerer de læseren. Og det er nemlig noget, som forfatteren er god til: At tage noget velkendt, give det et twist og så lige skrue op for ubehaget, det vulgære eller det balstyriske, er jeg fristet til at sige. Og denne novellesamling er i den hårde ende af Silvestris ubehagsskala.

Der er dog et par af novellerne, som jeg ikke helt er fan af. Problemet med de to noveller er ikke, at de er dårligt skrevet, og plottene er egentligt også ganske fine. Det drejer sig om titelnovellen, Jeg ved godt, du er der. Den har nogle interessante tanker omkring eksistensformer og værensbevidsthed, og den har ellers de for Silvestri typiske følelser af ubehag og uhygge, men den fangede mig dog ikke helt, som de fleste andre gjorde. Den gik hen og blev lidt abstrakt til tider. Novellen handler om en mand, der bliver hjemsøgt af et slags væsen, et skyggevæsen, der ikke helt eksisterer, som vi forstår det, men det lever af menneskers lidelse. Jeget, der hjemsøges af disse væsner, har indgået en byttehandel, blandt mange, for evnen til at tåle verdens ekstremer og overskride naturlovene. Han søger nu at slippe for at indfri sin betaling af aftalen.

Og så er der Itu, hvor jeget bliver inficeret af en tidsrejsefremkaldt sygdom, der muterer generne i mennesket. Silvestri forsøger at beskrive en nedbrydning af jegets sind i denne pandemiske novelle. Ideen er egentligt rigtig fin, og udviklingen fungerer. Jeg er bare ikke helt fan af den tekstspecifikke måde at gøre det på. For mig bliver det uæstetisk og falder lidt til jorden. På den anden side har novellen tidligere vundet en Niels Klim-pris. Så det er måske værd at debattere om.

Jeg har været glad for at læse Jeg ved godt, du er der, for den kan virkelig udfordre ens grænser, når historierne bliver grumme eller uhyggelige. Det er en fin bog for horrorfans.

Amdi Silvestri: Jeg ved godt, du er der. Calibat, 2018. 215 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.