// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Vesterberg: Så længe jeg lever
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Musik

Henrik Vesterberg: Så længe jeg lever

Skrevet af den 25. september 2018 – 07:51Ingen kommentarer

Vi kender alle sammen John Mogensen. Eller rettere; vi kender alle sammen hans sange. ”Der er noget galt i Danmark”, ”Så længe jeg lever”, ”To mennesker på en strand” og en buket af andre sange, der er blevet en fast bestanddel af den danske sangskat.

Men hvem var John Mogensen? Det giver Henrik Vesterbergs biografi et ganske godt svar på. Det skulle den da også gerne. Det er ligesom ideen bag en biografi.

Vesterberg kommer rigtig godt rundt om den trinde Mogensen, hvis karriere havde enorme opture og enorme nedture. Efter stor succes med Four Jacks levede Mogensen et kummerligt liv på bænke og værtshus i hans ”blå periode” langt væk fra rampelyset, mens han af og til skrev ubehøvlede breve til sit pladeselskab med meget direkte opfordringer til at genstarte hans karriere ved at udgive nogle af de sange, som den følsomme protestkunstner trods alt fortsat producerede. Ikke mindst klassikeren ”Sidder på et værtshus”.

I starten af 1970’erne får Mogensen så et kæmpe comeback med landeplagen ”Der er noget galt i Danmark”, og herfra går det opad og opad indtil Mogensens død i 1977 kun 48 år gammel. Det hårde liv med koncerter efter koncerter og bajere efter bajere tog hårdt på John Mogensen, der livet igennem kæmpede med indre dæmoner.

Det her er en af den slags bøger, som alle med bare et minimum af interesse for dansk populærkultur bør plukke ned fra hylden på biblioteket og bruge lidt tid i sofaen, lænestolen, sengen, hængekøjen eller bussen på at få læst. For Mogensen var en af det 20. århundredes største kunstnere. Og historien om Mogensens liv lagrer sig i baghovedet til næste gang man sidder på et værtshus og skråler med på ”Der er noget galt i Danmark”.

Henrik Vesterberg: Så længe jeg lever – en biografi om John Mogensen. People’s Press, 2014. 335 sider.