// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Minik Rosing: Rejsen til tidernes morgen – Jorden set fra Grønland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Minik Rosing: Rejsen til tidernes morgen – Jorden set fra Grønland

Skrevet af den 24. september 2018 – 07:48Ingen kommentarer

Han optræder nu og da i tv. Men Minik Rosing er ikke kendt i den brede offentlighed. Og det er en skam. For geologiprofessoren med det venlige ansigt og den bløde næsten ”Thomas Winding-agtige stemme” er en gudsbenådet formidler af et for de fleste svært forståeligt stof.

I nærværende bog får vi netop en pædagogisk indføring i hvordan landjorden, havet og atmosfæren har udviklet sig i takt med livets opståen og udvikling på jorden. De store linjer, som Rosing formår at tegne nogenlunde forståeligt op.

Samtidig er bogen en særdeles interessant indføring i Rosings opvækst og liv, hvor interessen for geologi blev vakt i en tidlig alder. Minik Rosings familie flyttede i Rosings barn- og ungdom frem og tilbage mellem Danmark og Grønland. Men efterhånden som interessen for sten, mineraler og Grønland steg, jo mere gjorde Rosing for at bo og opholde sig så meget på Grønland som overhovedet muligt.

Bogen er derfor en lidt anderledes tre-trins raket bestående af lige dele af Rosings selvbiografi, Rosings indføring i livets opståen og Rosings kærlighedserklæring til Grønland. Og det fungerer faktisk rigtig godt. For de tre ting hænger uløseligt sammen. Den røde tråd i Rosings liv har netop været jagten på forståelsen af livets opståen og kærligheden til Grønland.

Det gør naturligvis dette her til meget mere end en traditionel biografi. Minik Rosing har oplevet nok og hans liv har været spændende nok til at kunne bære en biografi eller en selvbiografi. Men tre-trins raketten giver så meget mere og gør det her til en lille perle. Titlen på bogen sender dog nogle signaler, der kan tolkes som om den alene handler om Jordens opståen – og ikke om manden. Og det er i grunden synd, for det vil uden tvivl få mange til at lægge den fra sig i boghandlen eller på biblioteket og vælge andre bøger i stedet.

Minik Rosing: Rejsen til tidernes morgen – Jorden set fra Grønland. Gyldendal 2018. 278 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.