// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne-Marie Eggert Olsen: At forandre verden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Filosofi, Historie, Samfund

Anne-Marie Eggert Olsen: At forandre verden

Skrevet af den 26. juni 2018 – 07:02Ingen kommentarer

Platons Staten er på alle måder et hovedværk. Det læses stadig – og ikke kun af historisk interesse – 2400 år efter det blev skrevet, og dets betydning kan næsten ikke overvurderes. Etik, politisk filosofi, statskundskab og erkendelsesteori blander sig med Sokrates som mellemmand med overvejelser om opdragelse, uddannelse, kønsrolle og meget, meget mere. Det er stadig næppe muligt at komme igennem gymnasiet uden at forholde sig til hulelignelsen (tak for det, i øvrigt!), så nye generationer må stadig kæmpe med at forstå Platons idelære.

Staten er også et omdiskuteret værk, for Platons politiske tænkning er kun svært foreneligt med moderne værdier som liberalisme, demokrati og menneskerettigheder – som alle der har læst Popper er klar over.

Alligevel bliver vi aldrig færdige med at læse, fortolke og forholde os til Platon, og med At forandre verden har feinschmeckere fået en bog med indsigter, nuancer og fortolkninger, der kan udfordre og udvikle ens læsning af Staten. Det handler om begrebet retfærdighed, og Anne-Marie Eggert Olsen trækker ikke kun på sin egen kritiske sans, men på hele arsenalet af filosofiske tænkere.

Platon er meget mere end at filosofferne skal være konger og børns opdragelse overtages af staten. Det er overvejelser om begrebet retfærdighed, hvad der er baggrunden for lykke (hint: ikke grisestaten, hvor vi ikke gør andet end at dyrke vores kropslige behov) og om hvad det egentlige menneskelige er. Eggert Olsen tager os igennem det hele – tak for det.

At forandre verden er Anne-Marie Eggert Olsens doktordisputats, og det er altså skønt at der stadig på et lille sprog som dansk bliver udgivet den slags. Som doktordisputats er bogen således ikke en introduktion til Staten som sådan, og nok ikke det rigtige sted for nye Platon-læsere at begynde (hvilket absolut ikke er en kritik af Eggert Olsens værk, tværtimod, men en serviceoplysning til lægmænd og afdankede fagfilosoffer som jeg selv).

Anne-Marie Eggert Olsen: At forandre verden. En læsning af Platons politiske filosofi i staten. 504 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.