// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jane Aamund: Samtaler om natten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Jane Aamund: Samtaler om natten

Skrevet af den 3. juni 2018 – 07:38Ingen kommentarer

Jane Aamund er en stærk kvinde, der får vendt sin sygdom og lidelse, systemet, vennerne og familien med humor og et glimt i øjet. Også selv om hun har været helt derude, hvor hun troede, at nu var det slut.

Hun har tilmed også ønsket, at det skulle være slut, fordi de fysiske lidelser var for mange og vejen til at blive udredt korrekt alt for lang. Men hun klarer det, hun vender tilbage til livet – og efter en længere hospitalsindlæggelse også tilbage til sit hjem i Lemvig. Dog bliver hun afhængig af hjælp fra plejepersonale, der kommer flere gange i døgnet og hjælper hende med forskellige ting. Det er ud af dette, at bogen springer. For de mennesker der kommer om natten og hjælper hende, har hun samtaler med. De samtaler om natten inspirerer hende til bogen, for Jane Aamunds sygdom har ikke ødelagt hendes nysgerrighed på livet og de mennesker, der findes i hendes liv, og deres historier.

Så bogen er en blanding af de samtaler og hendes seneste sygdomsforløb. Et sygdomsforløb hvor der går meget lang tid, før lægerne finder ud af, hvad hun fejler. Hun hoster, fejlsynker og får lungebetændelser, men ingen hører på, at hun også har stærke smerter. Det viser sig, at hun har en alvorlig hjertefejl, så hun skal have pacemaker, hun er dog i første omgang for syg til operationen. Samtidigt får hun lungebetændelse af at fejlsynke, så det bliver nødvendigt med en sonde og fremover må hun indtage sondemad.

Hun beskriver også, hvordan hun har selvmedicineret sig og er blevet afhængig af piller, en afhængighed, som hun med sig stærke vilje kommer ud af igen.

Der er livsbekræftende historier om hendes familie, som kommer på besøg, selv om hun bor meget langt væk. Hun fortæller om jyske fester med kæmpe flæskestege og masser af tilbehør, om butikkerne i den lille by og de mennesker der arbejder her, og om, at her arbejder mændene stadig ikke i køkkenet eller hjemmet, det er kvinderne der huserer her.

Samtaler om natten er både om Jane Aamunds liv her og nu, men også et tilbageblik på det lange liv, hun har haft med sorger og glæder og tanker. Hun skriver sidst i bogen, at det er første gang hun skriver om den by, hun bor i nu (og som hun efterhånden har boet i en del år), og det slår en lidt vemodig tone an, som blev ved at vibrere i mig efter, at jeg havde læst bogen. Jane Aamund er ser sine medmennesker og deres historier, og hun er en god fortæller.

Jane Aamund, Samtaler om natten, Forlaget People’s Press, 183 sider, april 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.