// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Ole Qvist: Den utæmmelige
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politisk biografi

Niels Ole Qvist: Den utæmmelige

Skrevet af den 26. april 2018 – 06:32Ingen kommentarer

Den politiske nestor i grønlandsk politik, Lars-Emil Johansen, åbner i denne glimrende biografi virkelig op for posen og fortæller ærligt om sine op- og nedture gennem mere end 46 år i politik som blandt andet folketingsmedlem, landsstyreformand og landstingsmedlem. Vi kommer både omkring de store opture, såsom tilblivelsen og vedtagelsen af den grønlandske hjemmestyrelov i 1979 og de store nedture, såsom Lars-Emil Johansens massive alkoholmisbrug op gennem 1980’erne og 1990’erne.

Lars-Emil Johansen og vennerne Jonathan Motzfeldt og Moses Olsen var med til at skrive hjemmestyreloven, som trådte i kraft i 1979. De prægede grønlandsk politik op gennem 1980’erne og de fik tilnavnet ”de tre isbjørne”. Moses Olsen døde forholdsvis tidligt, men de to andre isbjørne satte tydelige potteaftryk på grønlandsk politik i en menneskealder. Lars-Emil Johansen er den eneste nulevende af de tre, og for få uger siden gik Lars-Emil Johansen på pension, da han ikke genopstillede til valget til det grønlandske parlament Inatsisartut.

Lars-Emil Johansen har både spillet en stor rolle internt i det politiske liv på Grønland og i samspillet – og til tider modspillet – mellem Grønland og Danmark. En markant personlighed, som delte vandene og hvis erindringer om specifikke begivenheder ikke altid er den samme som andre hovedpersoners erindringer.

Niels Ole Qvist leverer en sublim biografi, hvor han balancerer forbilledligt mellem at lade hovedpersonen føre ordet og lade andre aktører kommentere hovedpersonens udtalelser og fortællinger. Giver både plads til Lars-Emil Johansens udlægning af sit liv og begivenhederne i dette, samt plads til kritikerne.

Bogen er mere end blot en personbiografi. Den er også tildels fortællingen om opbygningen af det grønlandske samfund fra hjemmestyrelovens indførelse i 1979 og til i dag.

Lars-Emil Johansen var en markant politisk personlighed i grønlandsk og dansk politik i årtier. Han har desuden haft et mere omtumlet liv end den gennemsnitlige politiker. Samtidig skriver Niels Ole Qvist fængende og med stor indsigt i personen og emnet. Samlet set gør det bogen til en særdeles vellykket biografi, som bør kunne fange alle politisk interesserede mennesker – også dem uden interesse for grønlandsk politik.

Niels Ole Qvist: Den utæmmelige – Lars-Emil Johansen, Eneren i grønlandsk politik. Politikens Forlag, 2017. 343 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.