// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karen Cleveland: Strengt fortroligt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Karen Cleveland: Strengt fortroligt

Skrevet af den 7. marts 2018 – 07:36Ingen kommentarer

Bogens forfatter, Karen Cleveland, har arbejdet som CIA-analytiker i otte år, inden hun kastede sig over forfattergerningen. Dette er hendes debutroman, og den er solgt til udgivelse i 24 lande, og Universal Pictures har sikret sig rettighederne til at filmatisere. Og man må tro på, at hun har forstand på sit emne: sovende spionceller, som kan aktiveres af russerne, når der er brug for deres tjenester.

Emnet er kendt fra dem fremragende Netflix-serie ’The Americans’, hvor to russiske agenter lever i et proforma-ægteskab. De har skabt sig en tilværelse i USA med arbejde og to børn. Det lyder næsten for vildt, men er det faktisk ikke. I 2010 afslørede de amerikanske efterretningstjenester således en ring af russere, der levede tilsyneladende helt almindelige liv med job og familie i USA.

Romanens hovedperson er Vivian Miller, som via sit arbejde i CIA har udviklet et avanceret IT-system, der kan trænge ind i tophemmelige russiske filer. Hun har svoret at forsvare sit land mod enhver fjende, men hvad nu, når fjenden viser sig at ligge derhjemme i ægtesengen? Man er kun få sider inde i romanen, før dilemmaet står tindrende klart. Vivian har skabt et system, der afslører en række hemmelige, sovende, agenter. Men en af dem er hendes mand og faderen til hendes fire børn. Skal hun redde ham og familien ved at slette sine spor? Eller skal hun melde ham og dermed sige farvel til familien? For hvad sker der med hende selv, når det bliver afsløret, at hun er gift med forræder? Er hun kompromitteret? Og kan hun overhovedet klare sig som eneforsørger med fire børn. Det er ikke for meget sagt, at jorden skælver under hende.

Vivian begår en fejl, da hun forsøger at afværge katastrofen. Det er de russiske bagmænd ikke sene til at udnytte. De går ikke af vejen for at true dem, hun elsker mest – hendes børn – i spillet om magten. De vil for enhver pris tvinge hende til at samarbejde og skaffe dem fortrolige informationer via hendes job.

Man er virkelig godt underholdt hele vejen igennem bogen, for det er svært at regne ud, hvad sandheden er. Ægtemanden kæmper overbevisende for at overbevise Vivian om, at han som forældreløst barn i Rusland ikke har haft noget valg, og at han blev tvunget ind i spiontilværelsen. Han har aldrig udnyttet hende eller givet hemmelige informationer til fjenden. Påstår han. Men der er konstant små spor, som gør hende i tvivl. Hvorfor har han eksempelvis gennem hele ægteskabet insisteret på, at hun ikke skulle blive hjemmegående, men arbejde hårdt for at gøre karriere i CIA? Vivian sidder som en flue i et edderkoppespind, mens edderkopperne rykker tættere og tættere på, indtil alting falder på plads ved bogens afslutning – eller hvad? Døm selv!

Karen Cleveland, Strengt fortroligt, Hr. Ferdinand, 283 sider, Oversættelse: Christa Leve Poulsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.