// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Crichton: Pirate Latitudes
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historisk roman, Spænding

Michael Crichton: Pirate Latitudes

Skrevet af den 5. januar 2010 – 12:06Ingen kommentarer

Vores dages pirater i Aden-bugten har med sølle joller og raketstyr gjort deres bedste for at ødelægge romantikken omkring pirateri. Men der skal mere end en dosis virkelighed til at ødelægge en god myte – specielt når Johnny Depp senest har udødeliggjort kaptajn Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean.

Så der er altid plads til én historie mere fra piraternes guldalder, denne gang skrevet af Michael Crichton som blandt andet har skrevet Jurassic Park. Crichton døde af kræft i 2008, men mellem hans efterladte filer fandtes manuskriptet til Pirate Latitudes.

I Pirate Latitudes er året er 1665 og den engelske trone har kun et ydmygt fodfæste på Jamaica i Caribien. Formelt er der fred mellem England og den regionale stormagt Spanien. Men når guldet fra spaniernes plyndringer af Sydamerika skal fragtes til Europa er fristelsen ofte for stor. Straffen for pirateri er selvfølgelig døden, men kapere (eng. privateer) er anden sag selvom zonen mellem de to er mere end grå.

Det er i den gråzone at kaptajn Charles Hunter opererer – og sammen med ham høj og lav i den isolerede engelske koloni., bare kongen (og guvenøren) får sine 10 procent. Så da et agterudsejlet spansk skatteskib bliver set ikke langt fra Jamaica får Charles Hunter hurtigt sammensat et hold af dødbringende banditter.

Intet går selvfølgelig helt efter planen, men til gengæld går det hurtigt. Og undervejs møder både sadistiske spanske kommandører, to-tons bronzekanoner, blodtørstige indianere og en enkelt kvinde i nød. Slutningen er måske lidt hektisk, men tilsammen giver det en fin røverroman, som er mere tidlig brutal James Bond end den omtågede og let verdensfjerne Sparrow.

Michael Chrichton (død 2008) har tidligere udgivet blandet andet Jurassic Park, Solen Stiger, Congo, Kuglen, Timeline og Next. Flere af hans bøger er filmatiseret. Læs mere om Michael Crichton her.