// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hillary Clinton: What Happened
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Hillary Clinton: What Happened

Skrevet af den 26. oktober 2017 – 13:45Ingen kommentarer

Det kan stadig løbe mig koldt ned ad ryggen, når jeg tænker tilbage på transmissionerne fra Trumps vælgermøder og hans støtters ekstatiske skrig; ”Lock her up, lock her up, lock her up”.

Kravet om at fængsle modkandidaten siger noget om valgskampens niveau. Og da det på valgnatten gik op for Hillary Clinton, at hun taber, så meldte angsten sig. Hvad sker der med mig nu? Gør Trump alvor af sine trusler, spørger hun sig selv? Dette indblik i Clintons tanker er sigende for hendes bog. Her åbner hun op for sine følelser, overvejelser og analyser af, hvorfor hun tabte. Hvad var der galt med min valgkamp, hvad gjorde jeg selv forkert, hvilken betydning har mit køn haft for valgkampen og hvilke ydre faktorer så som FBI og Rusland spillede en rolle for valgets resultat? Det er gode og vigtige spørgsmål, og hendes svar er tankevækkende.

Det er ingen hemmelighed, at Hillary Clinton følte sig meget sikker på sejren – som så mange andre. Som hun ærligt skriver i bogen, var hun så sikker, at hun købte huset ved siden af sit eget, som forberedelse til de mange gæster, Secret Service folk m.fl. som der skulle være plads til hos nationens nye præsident. Meningsmålingerne bakkede hendes forventninger op, men i de sidste uger af valget skete der noget, som tilsyneladende fik markant betydning for valgets udfald. FBI-chefen Jim Comey offentliggjorde, at der i forbindelse med en helt anden sag, var dukket nye oplysninger om Hillary Clintons brug af en privat mailserver op. Sagen berørte Clintons toprådgiver Huma Abedins ægtefælle.

Kun 11 dage før valget genoplivede FBI med andre ord en sag, som var ekstremt giftig for Clinton. Og det er en sag, som FBI tidligere havde undersøgt meget detaljeret. Konklusionen var, at hun i sin tid som udenrigsminister har opført sig kritisabelt, men ikke begået noget strafbart.

Sagen om hendes uretmæssige brug af en privat mailkonto, i stedet for Udenrigsministeriets officielle, forfulgte hende gennem hele valgkampen, og den fyldte meget i mediebilledet. Men efter præsidentdebatterne og offentliggørelsen af Trumps nedladende ”grab’m by the pussy”-citat, havde Clinton medvind. Men det ændrer sig, da Comey helt uhørt bringer mailsagen op igen. Og det ligner utidig indblanding i valgkampen.

En række analyser (se kongressen.com) har siden vist, at den fornyede opmærksomhed om mailsagen betød, at vælgere undlod at stemme på Clinton, og at det for nogle blev det sidste skub over mod Trump. Taget i betragtning, at det kun var cirka 70.-80.000 vælgere, der afgjorde valget, så er det svært at frikende FBI fra at have blandet sig.

Der var selvfølgelig en række andre faktorer, der også påvirkede valget. Længslen efter forandring og skepsis over for den etablerede Washington-elite. Hacking og offentliggørelse af belastende mails mellem ansatte i Clinton-lejren. To perioder med Demokratisk styre, der gjorde det svært at vinde en ny periode i Det Hvide Hus. Skepsis og mistro over for ”Clinton-klanen”, en middelmådig Clinton-kampagne, mistro over for en kvinde som nationens leder etc.

Alle disse faktorer fremlægger og gennemgår forfatteren loyalt. Men i betragtning af, hvor meget hendes kritik af Jim Comey fylder i bogen, er det bemærkelsesværdigt, at hun ikke fortæller hele historien. Comey og Clinton-parret er stødt ind i hinanden over flere omgange. Comey efterforskede, jagtede og fik formelt anklaget millionæren Marc Rich fra 1987-92. Rich var i udlandet, da den formelle anklage kom, og der blev han, indtil Bill Clinton kontroversielt benådede ham som en af sine sidste gerninger som præsident i januar 2001. At Rich’s tidligere hustru støttede Bill Clintons præsidentkampagne med et millionbeløb, gør ikke sagen kønnere. Comey efterforskede påstande om Clintonparrets svindel i den såkaldte Whitewater-sag i midten af 90’erne. Og endelig er han erklæret Republikaner.

Man skal være varsom med motivforskning, men Trumps sejr og Clintons nederlag synes at have fået en hjælpende hånd fra mange forskellige sider, inklusiv FBI.

Hillary Clinton: What Happened, Simon & Schuster 2017, 492 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.