// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » F.P.Jac: Udvalgte digte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

F.P.Jac: Udvalgte digte

Skrevet af den 8. august 2017 – 07:05Ingen kommentarer

Rygning – enten er man til det, eller også er man ikke. Sådan er der i hverfald mange, der har det. Jeg tror faktisk, det er det samme med lyrik, men her ville jeg virkelig ønske, at folk ville give det en chance mere. Præcis ligesom cigaretpakkernes advarsel i sort på hvidt, har Forlaget Tiderne Skifter printet en meget sigende advarsel på udgivelsen af værket F.P.Jac: Udvalgte digte: Læsning af denne bog vil påvirke dig for livet.

Udgivelsen er afslutningen på “Bibliotek Jac”, som er en serie på i alt seks bind. Man kan dog sagtens starte med Udvalgte digte. Udvalget er redigeret af Asger Schnack, og viser et pænt udsnit af den variation og udvikling som Jac´s forfatterskab kendetegnes ved. Blandt andet indeholder værket også det uforlignelige digt “Verdensrosen” fra digtsamlingen Susen fra et mandshjerte fra 1988. Digtet er et ypperligt eksempel på den poetiske Jac´ske stemning og legende sprogbrug. Tonen er jordnær, og Jac er bestemt ikke uden humor og glimt i øjet. Så man keder sig ikke, når det går ud af kærlighedens uregerlige veje, i “dialogerne” med Michael Strunge, ej heller, når emnet bliver tungere og falder på mere filosofisk stof.

Dagens lunefulde opmuntring på Jac´sk maner: Varme hveder
“Dine varme hveder, hvor de dog spænder i forårstæft, og dine joggingbukser mestre dem så smukt i sin gang. Du er en verden af hveder, ja albuer og knæhaser, og så kan du blomstre af mundgodt og sarte komplimenter. Dine varme hveder, hvor de dog tryner under nappablusen, og så er de næsten uopnåeligt i stiletdansen. Du er store-bededag over det hele, ja lår og armhuler, og du kan skinne af hoteller, og friskanrettede frugtfade. Dine varme hveder, hvor de dog råber af forårstæft, og dine kinder mestre dig så smukt i violet gang. Du er store-bededag over det hele, ja nødvendighed og tilfældighed.”

Flemming Palle Jacobsen (1955-2008) debuterede i 1976 med digtsamlingen Spontane kalender-blade. Ikke underligt spotter Poul Borum talentet, og det sætter skub i et hektisk og produktivt kunstnerliv som rummer over tres bøger. Op gennem 80´erne bliver Jac præsenteret for flere af de store danske digtere, blandet andet tæller Jac´s omgangskreds både Michael Strunge og Dan Turèll. Jac modtager flere priser gennem sin karriere, her i blandt tildeles han i 1998 Statens Kunstfond livsvarige ydelse og Det danske Akademis Store Pris i 2008.

F.P.Jac: Udvalgte digte, Tiderne Skifter, 319 sider, Marts 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.