// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anja C. Andersen: En lille bog om universet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Videnskab

Anja C. Andersen: En lille bog om universet

Skrevet af den 8. maj 2017 – 07:45Én kommentar

Da jeg var barn, ville jeg være astrofysiker. Planeter, sorte huller, supernovaer og big bang – og så lidt om kvantemekanik og relativitetsteori for at få det hele med. Jeg læste alt det, Frederiksberg Bibliotek havde stående under decimalklasse 52 (i slut-firserne stod faglitteraturen på galleriet, og naturvidenskab stod lige for, når man kom op af trappen).

I teenageårene køledes interessen lidt, og i mange år har jeg ikke åbnet en bog om astronomi. Den danske astronaut Andreas Mogensens opsendelse vakte heldigvis mine børns interesse, og så måtte jeg trække på hvad hukommelsen havde gemt af barndommens interesse for at kunne svare på alle ungernes spørgmål. Det er naturligvis ikke nok – her 25 år senere.

Derfor var det en særlig glæde at kunne hjembære Anja C. Andersens En lille bog om universet fra netop Frederiksberg Bibliotek efter pænt at have stået på venteliste et par måneder – der er åbenbart stadig mange, der gerne vil læse om astronomi og astrofysik. En lille succes i sig selv.

Jeg blev bestemt ikke skuffet!

En lille bog om universet er en rigtig fin lille introduktion til ikke bare de enkelte planeter i vores solsystem (personligt er jeg stadig fornærmet over Plutos degradering til dværgplanet), men også til exo-planeter (som man ikke kendte til i min barndom), galakser, tyngdebølger (også nyt for mig) og alt det andet spændende, der udgør vores viden om universet.

Anja C. Andersen er en engageret og medrivende formidler, og hun mikser ubesværet mellem gammelkendte facts om himmellegemerne og den nyeste viden vi har fået fra blandt andet de mange rumteleskoper og rumsonder, der igennem de seneste fyrre år har fløjet igennem vores solsystem. Det er ikke nogen overraskelse, at forfatteren har vundet en stribe priser for sin forskningsformidling!

Det er ikke let stof, hverken det mørke som videnskaben mener befinder sig mellem stjernerne eller astronomi og astrofysik som sådan, men forfatteren holder fokus på det vigtigste, det mest fascinerende og det, der giver den astronomi-interesserede læser lyst til at læse mere. Det er ok, hvis man ikke forstår alting – det gør videnskabsfolkene såmænd heller ikke, men Anja C. Andersen er ærlig omkring, hvor grænserne for vores nuværende viden går, hvor man før har taget fejl – og hvilke nye opdagelser, der forhåbentligt venter lige om hjørnet.

I vore dage hvor videnskaben er truet af manglende bevillinger, almindelig ignorance og mørkemænds forsøg på at så tvivl om alt andet end deres egne politisk eller religiøst funderede holdninger, er det vigtigt, at der er videnskabsmænd, der både evner og lyster at formidle deres fag til nye læsere. Det gør Anja C. Andersen, og tak for det.

Skal man finde hår i suppen, så savner jeg lidt en læse-videre-liste bagerst i bogen. En lille bog om universet er en god introduktion, men når nu min nysgerrighed igen er vakt, ville det have været rart med anbefalinger til, hvilke bøger, jeg skal hive ned fra hylden næsten gang jeg kommer forbi fagbogsreolen med nummeret 52 på Frederiksberg Bibliotek!

Anja C. Andersen: En lille bog om universet. Lindhardt og Ringhof. 256 sider, udgivet 2016