// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maria Gerhardt: Transfervindue
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maria Gerhardt: Transfervindue

Skrevet af den 10. marts 2017 – 08:00Ingen kommentarer

I dag udkommer Transfervindue af Maria Gerhardt. Jeg har glædet mig til den bog, siden jeg hørte Maria fortælle om den, tilbage i november på Bogforum. Nu lå den endelig i min postkasse, ikke så stor og med den fineste forside af kunstneren Michelle Kingdom.

Og selv om den nu lå der, kredsede jeg om den og turde ikke rigtig gå i gang med at læse den. Mest fordi jeg vidste, at jeg ville blive trist og ked af det og hvem har egentlig lyst til det?

Men det er ikke det eneste man bliver af at læse bogen. Man bliver rørt, men trækker også på smilebåndet, dvæler ved passager der virker genkendelige og man bliver suget ind i bogen og ser det hele som en indre film, for sådan skiver Maria Gerhardt.

Maria er syg af kræft og i bogen har hun forvandlet Nordsjælland til et luksuriøst, smukt hospice hvor de syge kan bade ved stranden, drikke friskpresset juice og indtage cannabisolie. Hovedpersonen sætter streger på sin væg for at tælle, hvor længe hun har været der og ellers hænger hun ud med sin ven Mikkel og snakker om livet og døden og alt det der, der er midtimellem.

De griner lidt af de raskes fejl og forsøger at navigere i velmenende gode råd og opmuntringer. Ind imellem er der tilbageblik til livet udenfor, til venteværelser hvor bitterheden lurer, hvor gamle mennesker sidder og venter på dårlig nyt. Tilbageblik til tiden før – før sygdom, før håbløsheden satte ind. Tilbage til da troen på, at det nok skulle gå, kunne holde modet oppe. Tilbage til, da drømmene var intakte og der stadig kunne lægges planer langt ud i fremtiden.

Men håbet siver langsomt ud mellem siderne i bogen, det er ikke bare en omgang skjult kamera eller noget der ”går over”. Tanker om døden sætter sit præg og tilbage er der kun at vente på et mirakel.

Det er en stærk og hjerteskærende bog, der sætter sine spor. Barsk og smuk på samme tid. Hurtigt læst, men kværnende inde i hovedet længe efter, at den sidste side er vendt og man bare ville ønske, at man troede på mirakler.

Maria Gerhardt er også kendt under navnet Djuna Barnes, hvor hun arbejder som dj. Hun er tidligere udkommet med bestselleren ”Der bog Hollywoodstjerner på vejen” og digtsamlingen ”Amagermesteren”.

Maria Gerhardt, Transfervindue, Politikens Forlag, 90 sider, 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.