// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Øvig Knudsen: BZ. Du har ikke en chance – tag den. Et familiedrama
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Peter Øvig Knudsen: BZ. Du har ikke en chance – tag den. Et familiedrama

Skrevet af den 2. november 2016 – 07:38Ingen kommentarer

Er det værd at skrive en bog om BZ-bevægelsen, som især i 1980’erne blev berømt og berygtet for sine happenings, husbesættelser, hærværk og angreb på politiet? Jeg var ærlig talt lidt overrasket over, at Peter Øvig Knudsen kastede sig over denne parentes i Danmarkshistorien efter hans andre spændende, dokumentaristiske værker om blandt andet besættelsen, Blekingegadebanden og hippiebevægelsen.

Forfatteren var selv længe i tvivl om projektet. Han forudser tidligt i forløbet, at de gamle BZ’ere nok vil være dem, der er mindst interesseret i at komme under hans lup. Men Øvig Knudsen føler sig beslægtet med bevægelsen. Han har selv tilhørt den yderste venstrefløj og delt mange af de idealer og håb, som de unges oprør fik ilt og næring fra. Det er medvirkende til, at han vælger at skrive bogen.

Tvivlen om, hvorvidt bogens skulle skrives, belyser forfatteren i lange passager, hvor han diskuterer med kilder fra bevægelsen, blandt andet via Facebook. Rigtig mange af de gamle BZ’ere føler sig overhovedet ikke trygge ved projektet, og de råder andre i miljøet til ikke at bidrage. Knudsen er kort fortalt én, man ikke kan stole på. Som enhver anden lukket loge ønsker de gamle rebeller ikke at blive kigget i kortene af en forfatter, de ikke kan kontrollere og styre. Det er interessant i starten at følge dialogen, men desværre er det trukket alt for langt ud. Efter en 20-30 sider forstår man godt, at Øvig Knudsen ikke er velkommen. Men emnet tages op igen og igen, og det bliver trættende kedsommeligt. Det er synd, for resten af bogen er fængende og interessant, akkurat som de fleste af hans andre bøger.

”BZ” skildrer, hvordan unge, utilpassede mennesker finder sammen i håbet om at kunne indrette sig uden indblanding. De vil noget andet med deres liv end resten af samfundet. De vil realisere sig selv uden voksnes indblanding og uden ”systemets” påvirkning. Og det vrimler med tomme, tillokkende huse på et boligmarked, hvor spekulanter og politikere bestemmer alt for meget. Lidt karikeret så kræver de unge at få husene gratis, at kunne leve af dagpenge og ernære sig med madvarer og alkohol, som de stjæler i butikkerne i nabolaget. Og så skal der være plads til at protestere mod ”systemet” og magthaverne ved at tage på Strøget i København og smadre nogle pelsforretninger og bankfacader. Den livsstil møder modstand fra mange sider, og da myndighederne sætter hårdt mod hårdt og begynder at rømme husene, transformeres bevægelsen gradvist.

Bevægelsens første år, frem mod midten af firserne, skildres som en kreativ, frigørende periode. BZ er mere end sortklædte, no-future råbende nihilister, som brænder efter at smadre bankruder, rasere McDonalds og kaste med brosten efter politiet. I bogens anden halvdel skildres, hvordan BZ’erne militariseres. Vold bliver et accepteret redskab i kampen om de besatte huse og som protestform. Der hentes inspiration fra yderliggående bevægelser i blandt andet Tyskland, og bevægelsen bliver mere og mere militant, indtil den dør ud i starten af halvfemserne. Peter Øvig Knudsen fortæller dens historie detaljeret, levende og med stor indlevelsesevne. Forhåbentlig finder han næste gang et emne, der rækker længere ud i fremtiden.

Peter Øvig Knudsen: BZ. Du har ikke en chance – tag den. Et familiedrama, Gyldendal, oktober 2016, 625 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.