// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Steen Langstrup: Ø
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Gys

Steen Langstrup: Ø

Skrevet af den 5. september 2016 – 04:29Ingen kommentarer

Noas kæreste er død. Hun døde på en øde ø i Sydøstasien, mens de var alene. Udover det er der ikke meget af Noas forklaring, der giver mening for den danske ambassades udsending, Line Bang Skovmand. Nationalparken han mener de befandt sig i eksisterer ikke, svenskeren, der efter sigende tippede dem om de gode snorkelforhold, eksisterer ikke og de to lokale fiskere, der skulle have sejlet dem derud, samt deres båd, eksisterer ikke. Men Selinas pandeskal er slået ind, og det stemmer meget dårligt overens med Noas påstand om, at hun døde af en forgiftning…

Ø er Noas gengivelse af hans oplevelser på øen Kematian, som han fortæller dem til Line, mens han venter på at blive stillet for en dommer i det korrupte tropeland, hvor han og hans forlovede var på ferie. Noas ubærlige sorg over tabet af den kvinde han elsker, hans umulige kamp for overlevelse på Kematian og hans i stigende grad desperate insisteren på at være uskyldig danner tilsammen hans mildt sagt utroværdige vidneudsagn. Men hvis ikke han taler sandhed, hvordan er det unge par så ankommet til den totalt isolerede ø?

Langstrup har med sikker hånd skabt endnu en kvalitetsgyser. Sammen med en efterhånden ret stor flok både under- og overgrundsforfattere sætter han dansk højkvalitets voksne-horror på det literære landkort. Og Ø er endnu et hak i bæltet i den forbindelse. Historien har dybe rødder i den klassiske gyserursuppe. Jeg vil helst ikke fortælle nærmere og således risikere at spoile, men understrege at selvom Ø benytter velkendte virkemidler, interviewet for eksempel, trækker det ikke veksler på spændingen, som starter på første side, og forbliver konstant til og med den sidste.

Det eneste jeg ikke er vild med er sproget. Det er let tilgængeligt og dialogpræget, hvilket er meget naturligt for en interviewroman, men for mig blev det hele lidt for neutralt. Jeg efterlyser mere personlighed i Noa og de andres sprog. De taler alle sammen lidt for flydende, hvilket muligvis ser dejligt ud på skrift, og får korrekturlæsere til at ånde lettet op, men det ville have bidraget meget til autenticiteten at give karaktererne mere individualiserede sprog, omend det måske havde begrænset tilgængeligheden. Ikke desto mindre er Ø et godt gedigent gys, fortalt så man kan se det hele levende for sig, og især slutningen er efter min mening både forbløffende og fantastisk.

Steen Langstrup, Ø, 2 Feet Entertainment, august 2016, 212 sider