// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Rossel: Danmarks jagerfly – Fra Spitfire til F-16
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Coffee Table-bog

Ole Rossel: Danmarks jagerfly – Fra Spitfire til F-16

Skrevet af den 18. august 2016 – 07:18Ingen kommentarer

Der findes ”coffee table books” inden for mange emner og på mange sprog. Og nu findes der også en dansksproget ”coffee table book” om kampfly. Dansk kampfly gennem historien. Det er arkitekt og industriel designer Ole Rossel, der har begået det super flotte 308 sider store værk, der vil se godt ud på et hvert sofabord.

Bogen indeholder uhyre mange flotte billeder. Der er virkelig blevet dykket dybt i Flyvevåbnets fotoarkiver og fundet mange billeder af alle flytyper, ligesom han selv og samarbejdspartneren Alf Blume har taget mange billeder gennem årene. For bogen er resultatet af Rossels næsten livslange interesse for at illustrere danske jagerfly.

Perlerne i værket er da også Ole Rossels egne vældig flotte nøjagtige tegninger i præcis målestok af samtlige danskanvendte jagerfly med tekniske og bemalingsmæssige varianter. Det er dem, der løfter ”Danmarks jagerfly” op over andre bøger om danske militærfly – som der faktisk findes nogen af.

Bogen er dog primært et ”bladreværk”, hvor billeder og tegninger dominerer og er trækplaster. Teksten er et supplement, der smyger sig omkring billederne, men reelt ikke er særlig lang. Eksempelvis består det 20 sider lange kapitel om F-16 kun af 5,5 siders tekst.

Selvom Ole Rossel ikke selv er tidligere jagerpilot eller har arbejdet i Flyvevåbnet, så forfalder han desværre til den forkortelses-kultur, som ligger som en dyne over forsvar over hele verden. Tre-bogstavs flyvernavne og seks-bogstavsforkortelser for danske flyvestationer sender et signal om, at det kun er en bog for de indviede.

Det irriterer desuden undertegnede voldsomt, at teksten er sat med meget stor skriftstørrelse og meget lidt mellemrum mellem linjerne. Det gør det vældig svært at læse og opildner læseren til at skimme henover teksten i stedet for at læse den. En lille rids i lakken på en bog, som dog overordnet set er et lækkert værk, som alle mænd og raske drenge sikkert vil finde interessant at bladre i.

Ole Rossel: Danmarks jagerfly – Fra Spitfire til F-16. Gyldendal 2016. 308 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.