// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Roslund og Stefan Thunberg: Bjørnedansen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Spænding

Anders Roslund og Stefan Thunberg: Bjørnedansen

Skrevet af den 13. marts 2015 – 07:47Ingen kommentarer

Fire brødre. Tre af dem Sveriges mest berygtede bankrøvere. Den fjerde – medforfatter til denne bog om de mange forbrydelser, som de tre udførte sammen med en barndomsven fra efteråret 1991 til årsskiftet 1992. Den fjerde bror er manuskriptforfatter Stefan Thunberg, og han kendte til familiens kriminelle aktiviteter, men deltog ikke i dem. Han har skrevet Bjørnedansen sammen med Anders Roslund. Parret beskriver detaljeret forberedelserne, det psykologiske pres op til og under røverierne, og eftervirkningerne, såvel for røverne som for nogle af ofrene. Dette virker troværdigt, og det samme gælder beskrivelserne af politiarbejdet.

Bjørnedansen er en fængslende, men også lidt lang fortælling. Lang, fordi tilbageblikkene på brødrenes opvækst med en dominerende og voldelig far, bliver for detaljerede. Men de dramatiske afsnit omkring forberedelserne og røverierne er intense og fungerer virkelig godt.

I bogen udfører banden på lidt mere end et år otte røverier. De starter med at rippe et våbendepot i en svensk skov ved at grave sig ind under bunkeren og sprænge sig vej op gennem gulvet. Det lykkedes dem at camouflere indbruddet, og der gik mange måneder inden, det blev opdaget. Herfra begynder de minutiøse forberedelser, overvågning, tidstagning og våbentræning, før det går løs. Ambitionerne stiger hele tiden, og banden når så langt, at de røver forskellige banker samtidig. De finder små lokale banker og tiltvinger sig adgang til kontanterne.

Under et af de mest ambitiøse røverier fungerer en bombe på hovedbanegården i Stockholm som afledning, så politiet var optaget af andet end bankrøverne. Men det psykologiske pres får efterhånden familiesammenholdet til at slå revner, og da gruppen splittes går det galt. For den ellers så kontrollerede storebror Leo fejlvurderer for første og eneste gang.

I virkelighedens verden blev brødrene og de andre deltagende i røverierne dømt til mellem tre og 12 års fængsel. De blev dømt for to våbentyverier, et groft røveri mod en pengetransport, bombeattentat mod Centralstationen i Stockholm, fire bankrøverier, fem postrøverier og tre forsøg til groft røveri mod pengetransport. Så faktisk gik det noget hårdere for sig end beskrevet i bogen.

Anders Roslund og Stefan Thunberg, Bjørnedansen, Modtryk, 526 sider, Oversættelse: Andrea Fehlhauer, Marts 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.