// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Håbefulde unge forfattere: Skybrud – dystopiske noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Håbefulde unge forfattere: Skybrud – dystopiske noveller

Skrevet af den 29. marts 2014 – 07:062 kommentarer

Skybrud er en novellesamling udgivet af HUF – Håbefulde Unge Forfattere. En forening der har fostret fantastiske forfattere som for eksempel Nicole Boyle Rødtnes, der bidrager eminent til Skybrud med novellen 1000 klager.

Bogens andre bidragsydere leverer også solide skrivepræstationer. Der er ingen slinger i valsen, når forfatternes dystre fremtidsvisoner omsættes til tekst, det er tydeligt, at de er langt mere forfattere end blot håbefulde.

Det gennemgående tema i novellerne er individ versus fælleskab og frihed versus statsstyret sikkerhed. I Anja B214 viser Maya Stolbjerg Drud Salonin med sikker hånd en paradisagtig fremtid, hvor alle lever efter et skema og er ”lykkelige” i skema, alligevel findes et parallelt samfund, der er alt andet end perfekt, men underligt tillokkende.

På samme vis lever næsten alle i en opkoblet virkelighed i Louise Floor Frellsens Afkoblet. Den opkoblede virkelighed er en ekstrem og meget original version af nutidens virtuelle fællesskab. Det opkoblede fællesskab er ikke virtuelt, men en ægte sammenkobling af hele menneskehedens viden og følelser. Kun få er udenfor og de vil gøre alt for at blive en del af fællesskabet. Kun en person vil ændre alt. Afkoble fælleskabet og ændre verden.

Ingen af bidragene er dårlige, men nogle er bedre end andre. Fluer og koldbrand af Beatrix Nielsen er en stramt komponeret novelle, der foregår i en postapokalyptisk verden, hvor en ung mands jagt på mad pludselig sætter ham i en situation, hvor verdens fremtid vil blive afgjort. Hende ser jeg frem til at læse mere af.

Det fuldstændigt gennemarbejdede er en ting, der er til fælles for alle noveller. Men der er især et bidrag, der hæver sig i flokken og det er i min optik Corpus Callosum. For i historien om en verden, hvor fantasi er af det onde og robotagtig adfærd fremelskes, så leverer Nanne Foss det der virkeligt får det til at rykke, når alt andet er på plads, nemlig en nuanceret persontegning. Nanna skriver så man kommer ind under huden på hendes personer og efter endt læsning vil man have mere. Faktisk blev jeg så begejstret for novellen, at jeg straks gav mig til at google forfatteren og fandt ud af at hun er kommet ind på forlaget Tellerup og inden for en overskuelig fremtid romandebuterer med serien Spektrum. Den serie glæder jeg mig meget til at læse.

Skybrud – dystopiske noveller. Håbefulde unge forfattere. 127 sider. 2014.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.