// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Çiler Ilhan: Eksil
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Çiler Ilhan: Eksil

Skrevet af den 9. december 2013 – 07:59Ingen kommentarer

Det danske forlag TURBINE med hovedsæde i Århus udgiver løbende prisgivne bøger på dansk. Senest har de udgivet novellesamlingen Eksil af den tyrkiske forfatter Çiler Ilhan. Hun modtog i 2011 EU´s litteraturpris for netop Eksil.

Eksil er en samling af monologiske noveller, hvor jeg-fortælleren er hovedperson og hvor vi kommer tæt på dennes tanker og følelser. Fortællerne har forskelig baggrund, der er både mænd og kvinder, voksne og børn samt hunde. Fælles for dem er, at de forholder sig til både egne, men også samfundets smerter og uretfærdigheder.

At være i eksil betyder, at man er i landflygtighed eller er landsforvist, enten fordi man forbydes at rejse tilbage eller risikerer at blive fængslet eller retsforfulgt, hvis man vender tilbage. I litteraturen bruges begrebet også i en mindre juridisk forstand, hvor det i højere grad handler om det enkelte individs følelse og oplevelse af virkeligheden. Følelsen af ikke at høre til, oplevelsen af uretfærdighed, eller magtesløsheden overfor en opgave eller tilstand man ikke ved hvordan skal gribes an.

Et par af novellerne har en hund som fortæller, og det er interessante noveller med fokus på jalousi og på bekymringen over at blive glemt eller kasseret. Selvom forfatteren tillægger hunden en vis portion af menneskelige følelser og evnen til at reflektere, står disse noveller stærkt i samlingen.

Jeg bladrede flere gange tilbage og genlæste nogle af novellerne i takt med at jeg fandt ud af, at den samme hændelse/historie bliver fortalt med forskellige jeg-fortællere. Fortælleteknisk fungerer det ret godt.

En ting er at blive rørt, forarget eller chokeret over de forbrydelser (mord, voldtægt, omsorgssvigt), der begås i de første af novellerne. Noget andet er, når man som læser pludselig får en anelse af sympati for – eller i hvert fald indblik i baggrunden for forbrydelserne, der i flere situationer er udført som hævn.

Samlet set er Eksil overraskende og interessant læsning, og forfatteren skaber med få ord stærke billeder. Selv de korte tekster på 1-1½ side kan gøre stærkt indtryk, men deres talen lige ud til læseren.

Çiler Ilhan, Eksil, Turbine Forlag, November 2013, 156 sider, På dansk ved M. Sadi Tekelioglu.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.