// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mahtob Mahmoody: Forfulgt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Mahtob Mahmoody: Forfulgt

Skrevet af den 25. januar 2014 – 07:55Ingen kommentarer

Jeg kan huske første gang jeg så filmen “Ikke uden min datter”. Jeg var opløst i tårer! Jeg var chokeret over den brutalitet og fundamentalisme, som jeg var vidne til. Jeg var 17 år, men havde åbenbart indtil da levet i uvidenhed i forhold til at religion, familiebånd og traditioner kan være så fundamentalt anderledes end hvad jeg havde oplevet i Danmark. For ikke at nævne grusomheden!

Du kan sikkert godt huske filmen “Ikke uden min datter”. Det er en gribende beretning om den 4 årige pige Mahtob, der rejser med sin iranske lægefar og sin amerikanske mor på ferie i Teheran i 1984. Det viser sig dog, at der ikke er blot er tale om en ferie, men et permanent ophold i faderens land. Filmen skildrer hvordan Mahtobs far holder moderen indespærret i hjemmet, giver et indblik i hvordan det er at opholde sig i det præstestyrede land Iran, hvor familien vogter over hinandens handlinger og ytringer og viser moderens og datterens nervepirrende flugt til USA.

Nu er datteren Mahtob Mahmoody (f.1979) blevet voksen og fortæller nu på dansk sin side af historien i bogen Forfulgt.

Det er datteren selv, der fortæller og svagheden ved bogen bliver derfor også, at episoder og oplevelser naturligt har langt større betydning for hende end for læseren. Hun er meget detaljeret i sine beskrivelser og for denne læser blev det for opremsende til at hun kunne fastholde min interesse. Jeg er sikker på, at det har været en vigtig proces for at hende at skrive bogen og at det har hjulpet hende til at forlige sig med sin opvækst og til at hun kan lægge fortiden bag sig. Men man kunne med fordel have gjort bogen kortere af hensyn til læserne.

Mahtob Mahmoody, Forfulgt, Gads Forlag, 2013, 352 sider, På dansk ved Lærke Pade.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.