// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nikolaj Højberg: Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Nikolaj Højberg: Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør

Skrevet af den 30. september 2013 – 13:17Ingen kommentarer

Nikolaj Højberg nyeste bog “Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør” er en velskrevet og spændende novellesamling. Den mand kan virkeligt skrive!

Der er tale om catchy horror og efter endt læsning fik jeg lyst til at læse alle novellerne EN GANG TIL!

Men hvad sker der i bogen?
Vi starter på Kattevejen, hvor Morten kædedrikker kaffe på kontoret og læner sig op af en go gang stress. I en pause vælger han at gå en tur et helt nyt sted med hvad deraf følger. En fin blød start på bogen uden anden horror end den vi alle omgiver os med til dagligt.

Derefter skiftes der spor og skrivestil i Fan Fiction. Her er en forfatter pludselig vidne til, at alt hvad han skriver bliver en del af virkeligheden og han er nødt til at finde en ny original vinkel for at undgå, at det går helt af helvede til. Hvilket er noget problematisk, når han ikke evner at skrive en eneste original sætning.

Hvid Chili har tidligere været bragt i novelleesamlingen ”Det sker igen.” NOvellen er noget af det mest ubehagelige jeg har læst om racisme og terror.

Sov lille ven er klassisk horror, hvor en mand hører babygråd fra det indre af en væg. Manden går metodisk til værk og får langsomt løst det horrible mysterie.

Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør er en hardcore blanding af action og H.P.Lovecraft ombord på et krydstogtskib, hvor passagererne får at føle, hvad Bermudatrekanten gemmer.

Bjerget er en historie med en meget tydelig morale, hvor en dødsdømt misbruger må bestige et bjerg, hvor en række prøvelser enten vil slå ham ihjel, eller give ham en ny chance.

Gabets porte
er en sci-fi fortælling om hvad der sker, hvis vi åbner en port i virkeligheden ind til en verden, hvor alle væsner fra jordens religioner er samlet og hvordan dette kan vende vores virkelighed på hovedet.

I Vanilje-gud dykkes dybere ned i religionens paradokser. Her tegnes på grotesk og blodig vis paralleller mellem religion og mental sygdom.

Sommerfrost tager fat i en ganske almindelig kvinde og hendes ganske almindelige hverdag, der udsættes for en ny istid. Her følger vi hendes kamp for at komme frem til sine børn, en kamp der konstant bliver svære, mens temperaturen falder.

Vintergækkerne nikker er en hverdagshorror, helt uden overnaturlige elementer. Her følger vi en lille familie, hvor konens underkrop er ødelagt efter en ulykke. En bittersød historie, hvor der dog syntes at være håb.

Ravns sidste dag på jorden handler om UFOer og betjent Ravns håb om at blive ”beamet op.” Det er en historie, hvor læseren indtil sidste side har svært ved at afgøre om Ravn har en mærkelig tro eller om der mon er noget om snakken.

Et roligt hav er altid blåt er endnu en hverdagshistorie, der kredser om familien, arbejdet og alt der imellem – dog med en langt mere ubehagelig slutning end de andre hverdagsnoveller.

Fælles for alle novellerne er, at de kredser om mennesker og vores til tider blinde tro. En tro der bliver sat spørgsmålstegn ved.

Efter forlydende arbejder Nikolaj Højberg på en thriller, hvilket umiddelbart kan overraske, når man tidligere har set, hvor fint han har begået inden for horror genren. Men mens man læser ”Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør” går det op for en, at skiftet fra horror til thriller ikke er så langt som man skulle tro, idet novellerne bevæger sig væk fra stringent horror.

Spørgsmålet er så om han kan levere en thriller, der har en chance mod det der ellers er på markedet. Jeg mener, at Højberg har et godt udgangspunkt, for han skriver i et let og uknudret sprog, uden sproglige eller grammatiske fejl, dernæst formår han at gøre sine personer levende – de virker realistiske, selvom de havner i groteske situationer og sidst, men ikke mindst kommer tingene hurtigt derud, hvor tingene er på spidsen: Det er liv og død, sorg, smerte og sjældne tilfælde muligheden for at alt går godt til trods for modgang. Jeg glæder mig til at se det hele nå nye højder af kompleksitet, når hans thriller kommer på gaden.

Nikolaj Højberg. Se hvad jeg siger, hør hvad jeg gør. 231 Sider. Forlaget Kandor. 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.