// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knud Holmboe: Ørkenen brænder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Rejsebog

Knud Holmboe: Ørkenen brænder

Skrevet af den 16. maj 2013 – 07:43Ingen kommentarer

Den unge danske journalist Knud Holmboe kører i 1930 tværs gennem Nordafrika fra Marokko til Ægypten i sin åbne Chevrolet. Undervejs kommer han gennem det italiensk besatte Libyen og ser grusomheder, som italienerne ellers har holdt hemmelige for omverdenen.

Det her er en af de bedste bøger jeg har læst i mange år. Virkelighedens danske Tintin tager os med ud på en helt formidabel og uhyre spændende rejse, der ender dramatisk.

Knud Holmboe var en af de første danskere, der konverterede til islam. Og netop det at han er muslim er den helt store døråbner. Det er det, der gør, at de lokale stammefolk, beduiner og hulefolk han møder, stoler på ham. Det er kun derfor han får lov at køre gennem egne, hvor ingen hvide mennesker har kørt før. Og køre der uden at blive overfaldet af de beduiner, der ligger i krig med italienerne. For hvis ikke det var for den muslimske klædedragt, så lignede han ved første øjekast endnu en imperialistisk europæer.

Der er rigtig langt fra Marokko til Ægypten og der er rigtig meget ørken. Så der bliver kørt, og kørt og kørt og kørt og kørt… Men Knud Holmboe og de 2-3 personer han får følgeskab af, oplever hele tiden nye ting.

Mest dramatisk da han og en arabisk dreng strejfer hjælpeløse omkring i ørkenen i 10 dage og ikke lever af andet end græs, et pindsvin og nogle snegle. Til sidst bliver de reddet.

Hen mod slutningen af rejsen kulminerer begivenhederne og Knud Holmboe bliver selv en del af konflikten mellem italienerne og lokalbefolkningen. Men så vil jeg heller ikke røbe mere.

Bogen vakte stor opsigt i Europa og USA, da den udkom, da den nøje beskriver de uhyrlige krigsforbrydelser, som italienerne begår i det besatte Libyen. Bogen udkom først på italiensk i 2004. Og konspirationsteorierne går på, at det var italienske efterretningsfolk, der stod bag, da Knud Holmboe i 1931 blev dræbt i Jordan på vej mod Mekka.

Knud Holmboe: Ørkenen brænder – Blandt Saharas og Libyens Beduiner. Forlaget Vandkunsten 2011. 351 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.