// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Esther Rützou: Rod i tiden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Esther Rützou: Rod i tiden

Skrevet af den 24. januar 2013 – 11:29Én kommentar

Anna og Emir er på Christiansborg med deres klasse. De skal se Dronningens Gobeliner – vævede billedtæpper, der viser Danmarkshistorien fra Vikingetiden i ca. 1100 til Yngre Glyksborgere i ca. 1900. Det synes Emir er dødssygt! Anna er helt uenig, men ved et tilfælde kommer de til at røre ved en detalje på gobelinen, hvor kunstneren Bjørn Nørgaard har indsat en ting fra en anden tid, end den der ellers er vist på gobelinen. Når Emir rører ved det, bliver tidshullet pludseligt virkeligt og børnene falder ind i den tid, gobelinen beskriver.

Da de lander om bord på Tordenskjolds skib, kommer de til at lave rod i tiden. De påvirker søslaget, så danskerne taber krigen. Nu må de bruge alle deres evner for at undgå at Danmark i fremtiden bliver en del af Sverige. På deres rejse gennem Danmarks-historiens højdepunkter, går det langsomt op for dem, at næsten alle handler om krig, vold og død. Selv om de hurtigt får nok af den slags, har de ikke andet valg end at gennemrejse alle gobelinernes tidsaldre, for at hindre at historiens gang bliver ændret.

Ved hjælp af list og snilde klarer de udfordringerne fra alle tidsaldrene og undgår at lave rod i andre tiders historiske højdepunkter. Til sidst står de ved vejs ende og skal finde tilbage til nutiden. Gobelinerne stopper før de store verdenskrige, men Anna mister taget i Emir på deres sidste tidsrejse mod nutiden og dumper alene ned på en gade, mens bombemaskinerne flyver lavt.

Man bliver ikke overrasket, når Anna og Emir klarer udfordringerne, men det er godt fundet på, hvordan de klarer at tilpasse sig de forskellige tidsaldre og hjælper med at historien følger sin oprindelige bane. Som ren underholdning brager bogen ikke igennem, men Rod i tiden er langt mere underholdende end en traditionel historiebog.

Når man læser Rod i tiden får man virkelig lyst til at se gobelinerne i virkeligheden, så det kan anbefales at tage et smut forbi Christiansborg, der for det meste har åbent i tidsrummet kl. 10-17. Hvis du ikke bor i København og ikke skal et smut forbi, så kan du få et udmærket indtryk af gobelinerne og finde endnu mere viden på www.dronningensgobeliner.dk.

Esther Rützou, Rod i tiden, Gyldendal, 186 sider, For de ca. 11-13 årige.

Én kommentar »

  • Lyder til at den på flere punkter minder lidt om julekalenderen Jesus & Josefine – Det er i hvert fald også noget med at de går tilbage i tiden, hvor der går juks i den.. Men det er da sikkert en udmærket børnebog. 😉

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.