// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jack Kerouac: Vejene, Det oprindelige manuskript
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Jack Kerouac: Vejene, Det oprindelige manuskript

Skrevet af den 13. oktober 2012 – 07:45Ingen kommentarer

Det er en sand amerikansk klassiker, som Rosinante genudgiver med nyt forord af dramatikeren og lyrikeren Peter Laugesen, hvis forfatterskab er stærkt inspireret af Kerouac og hans samtidige i beatgenerationen.

“Vejene” er – som titlen antyder – en ”road-roman”. Kerouac drøner tværs over USA sammen med vennen Neal Cassady. Det er i New York, New Orleans, Denver og San Francisco de møder amerikanerne og får stof til portrættet af en generation af unge livstørstige, oprørske og fandenivoldske mennesker, der hverken kan eller vil indpasse sig i det etablerede efterkrigstids samfund.

Den første udgave, der udkom i 1957, var stærkt censureret. På trods af det udløste den et brag i det litterære miljø. Kerouac blev udnævnt til sin generations stemme, og ”Vejene” blev indskrevet i den store amerikanske fortælling, bl.a. med rødder i Mark Twains rejsebeskrivelser.

Bogen er skrevet i en flimrende stil, i et langt hektisk skriveudbrud, der kun varede tre uger. Efter den første skriveproces blev romanen skrevet igennem på én lang papirrulle, og det er denne, som har gjort det muligt at udgive den fulde, ucensurerede udgave. Og der er kommet nogle ganske uartige sider med i den nye version. Efterhånden som rejsen skrider frem, stiger forbruget af alkohol, opkvikkende stoffer og unge mexicanske ludere. Nok er der tale om en forløber for ungdomsoprøret i 60’erne, men Kerouac og venner er absolut ikke blomsterbørn. Rejsen i USA og afstikkerne til Mexico er båret af eventyrlyst og et skrigende behov for frigørelse, men hverdagens skærmydsler og desillusionen lurer lige under overfladen. Venskabet mellem de rejsende bliver sat på flere prøver under vejs.

”Vejene” er Jack Kerouacs litterære stjernestund. Han skrev flere andre romaner, men de er gået i glemslen. Det fanden-i-voldske oprør og den belastende berømmelse endte for Kerouacs vedkommende i alkoholtågerne, som førte til hans tidlige død i 1969.

Jack Kerouac, ”Vejene” Det oprindelige manuskript, Rosinante, 336 sider, Oversættelse: Arne Herløv Petersen, Denne udgivelse 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.