// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sissel Bergfjord: Sortedam
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sissel Bergfjord: Sortedam

Skrevet af den 20. marts 2012 – 08:10Ingen kommentarer

Sortedam er navnet på en af søerne i København. Men det er også titlen på Sissel Bergfjords roman om den unge kvinde Sigrid, som er højgravid, og som er ved at tømme sin afdøde mors lejlighed. En opgave der ikke er helt nem, da det bringer minder frem om opvæksten som datter af en alkoholiker i en lejlighed i nærhenden af Sortedam.

Det er fire måneder siden at det endelig lykkedes Sigris mor at drikke sig selv ihjel. I fire måneder har Sigrid taget tilløb til at få tømt lejligheden, som skal sælges. Omsider tager hun sig sammen, kun små 14 dage før hun har termin. Imens hun rydder op og rydder ud mindes hun sin egen barndom og ungdom langt fra den lille og ynkelige lejlighed på Amager, som dannede ramme for de sidste år af hendes hendes mors liv.

Forfatteren er selv datter af en alkoholiker og jeg var derfor bekymret for om bogen ville bære præg af at være en ung kvindes dagbog (dagbøger kan være relevante, men oftest er den type bøger for afsenderorienterede til at de for alvor bliver interessante for læseren).

Heldigvis er Sortedam en reel roman, og selvom fortælleren har en ung stemme, får man som læser ikke mistanke om at det er forfatterens egen historie, der skildres. Omvendt emmer den lille roman af troværdighed, både i valg af karakterer og begivenheder og i forhold til Sigrids indre monologer, som formentlig skyldes at forfatteren netop har haft alkoholens problematikker tæt inde på livet.

Sprogligt er bogen let at læse uden alt for meget fikumdik og er derfor ikke udelukkende forbeholdt det voksne læsepublikum. Unge læsere (ikke mindst de der selv er vokset op i en familie med en alkoholiker) vil sagtens kunne følge med.

Alt i alt er Sortedam en fin roman, der bestemt kan anbefales. Sissel Bergfjold har tildigere skrevet romanen Min morfars stemme.

Sissel Bergfjord, Sortedam, Gyldendal, Februar 2012, 168 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.