// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Leth Jacobsen: Mens vi venter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Dansk roman, Roman

Morten Leth Jacobsen: Mens vi venter

Skrevet af den 4. oktober 2011 – 09:05Ingen kommentarer

Finn slås med kræften og Fergus med sin kriminelle fortid. Egentligt har de ikke så meget til fælles, men Finn har brug for et sted at skrive sin dagbog og café-bestyrer Fergus giver danskvand på husets regning.

Alligevel er der en forbindelse, for en nytårsnat for mange år siden blev lægen Finn kaldt ud til en fængselscelle hvor den unge vaneforbryder Fergus var ved at gå i chock, efter at være blevet såret ved et mislykket røveri.

Fergus er ellers ikke normalt til at slå ud. Som narkokurer og senere tæskehold for barndomsvennen Mental er han vant til både at dele øretæver ud, placere bilbomber og hvad der ellers skal til for at sikre de to rødder en position i provinsens lovløse underverden.

Det er nu ikke fordi Fergus nyder rollen som afstumpet voldspsykopat, men vennen Mental er nu engang bare bedre til at tage føringen og tænke tankerne. Og så skal Fergus bare møde op udøve den fornødne vold.

I hvert fald indtil den dag Fergus bliver far til Nanzie. Så er vold som levevis knapt så sjovt, men der er lige et job mere. Et job der ender med at sende Fergus så længe bag tremmer, at datteren vokser op uden forbindelse til ham. Hvis det altså ikke var for lægen Finn.

Da Fergus kommer ud igen står vennen Mental, nu udstyret med byrådspost, en legal forretning og trofæ-kone, parat med et bestyrerjob i en café. Men så er det, at fortiden kommer på bevæbnet besøg.

Så egentligt er historien i Morten Leth Jacobsens ”Mens vi venter” ikke så kompliceret. Men hold op hvor er det velskrevet. For mens vi springer frem og tilbage mellem nutidens Århus og den provinsielle udørk, hvor Mental og Fergus vokser op, bladrer siderne næsten sig selv, af og til krydret med den ældre og dødsmærkede Finns historie.

Personbeskrivelserne er gode, sproget flydende og Fergus´s overvejelser om og distance til sin (tidligere) levevej som voldsmand er både morbidt underholdende og skrevet med indlevelse. Samtidig knyttes fortiden og fremtiden sammen til en god og finurlig historie, som kalder på, at du lige læser en side til inden sengetid. Klart en af mine bedste danske læseroplevelser i år.

Læs også anmeldelsen af Morten Leth Jacobsens “Mindset” her på Bogblogger.dk

Morten Leth Jacobsen, Mens vi venter. Forlaget Verve. 347 sider. September 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.