// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Louise Boije Af Gennäs: Højere end alle himle
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Louise Boije Af Gennäs: Højere end alle himle

Skrevet af den 25. juli 2011 – 20:57Ingen kommentarer

Nytårsaften 1999 var en skrækkelig kold aften, som jeg tilbragte med nogle venner og deres venner i en ældre lejlighed i det centrale Aalborg. Da det var den sidste aften i det foregående årtusinde var det noget særligt og alle vegne blev der talt om år 2000-problematikken med risikoen for at vågne op med tømmermænd og verdensomspændende computernedbrud. Tømmermænd fik jeg, men computernedbrud slap vi for.

Højere end alle himle er første del af en trilogi, som finder sted i de første ti år af det nye årtusinde. Bogen strækker sig fra netop nytårsaften 1999 og frem til efteråret 2003. Vi følger seks gode venner over de 538 sider som bogen fylder. Forfatteren skriver meget detaljeret, hvad enten det er beskrivelser af vejret, byen Stockholm, forholdet mellem vennerne eller deres dialoger uden at det bliver spor kedeligt.

Højere end alle himle handler om venskab og kærlighed, karriere og børn, og jalousi og tro. I en tid med mordet på Sveriges daværende udenrigsminister Anna Lindh, terrorangrebet i New York og hate crimes følger vi vennerne i hverdagen med job, madlavning, fester og graviditeter. Elegant og interessant flettes de jordnære hverdagshistorier ind i den virkelighed vi husker fra starten af det nye årtusinde.

Vi følger Jalle på arbejde i udenrigsministreriet og på hans rejser over til kæresten Carlos i New York. Vi tager med Pella på arbejde som terapeut og hjem til børn og mand. Vi møder Sanna, som er jordnær og følsom forfatter og hendes ambitiøse børsmæglermand Victor. Sidstnævnte roder sig ud i fristelser med singlepigen Liv, der til trods for talent ikke for alvor får gang i sin skuespillerkarriere. Og så er der Stefan, far til to og gift med Pella, som arbejder i Naturfredningsforeningen og som længes efter mere handling og mindre snak.

Der er et enkelt kapitel i bogen, som jeg godt kunne have været foruden. Det er det alt for sukkersøde og uinteresante kapitel, hvor flokken vælger at holde jul sammen. Men når det så er sagt, vil jeg alligevel anbefale bogen, da den er velskrevet og funderet i menneskelig indsigt. Mens vi venter på de næste bind i trilogien kan man gætte på, hvilke faktiske begivenheder forfatteren vælger at tage med i de næste bind. Tsunanien i 2004? Den kinesiske mælkepulverskandale i 2008? Urolighederne under klimakonferencen i København i 2009 og de udeblevne afgørende aftaler?

Forfatteren (f. 1961) bor i Stockholm og arbejder som forfatter, dramatiker og journalist. Hun har skrevet flere romaner, hvoraf Stjerne uden svimlen og Ta´ hvad man vil ha´ er udkommet på dansk.

Louise Boije Af Gennäs, Højere end alle himle, Politikens Forlag, 532 sider, Juni 2011, Oversat fra svensk af Dorthe Nors.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.