// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Johnsen og Kasper Kronenberg: Løvekongens storhed og fald
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erhvervsliv

Morten Johnsen og Kasper Kronenberg: Løvekongens storhed og fald

Skrevet af den 31. marts 2011 – 10:54Ingen kommentarer

Hvorfor læser man en bog om en af de mænd i dansk erhvervsliv, som man bryder sig mindst om? Er det ikke en form for unødvendig selvpineri? Lidt ligesom da jeg læste en biografi om Anja Andersen. Forklaringen skal findes i nysgerrighed og det lille ord ”fald” til sidst i denne bogs titel. For hvis vi skal være helt ærlige, er der så noget bedre end andre folks ulykke? Nej, vel.

”Løvekongens storhed og fald” handler om erhvervsmanden Flemming Østergaard med det kvalmende selvfede tilnavn Don Ø. Om hvordan den ukuelige iværksætter først skabte store resultater inden for salg af kontormøbler og derefter gik ind i fodboldklubben F. C. København. Her skabte han på mindre end 13 år en omfangsrig underholdningskoncern, Parken Sport og Entertainment.

Bogen handler uendelig lidt om fodbold. Ja, faktisk er FCK’s resultater gennem årene stort set ikke nævnt. Kun få indskudte sætninger om et enkelt vundet mesterskab eller en UEFA Cup-kamp hist og her. For det her er en erhvervshistorie skrevet af to erhvervsjournalister. Og en god en af slagsen. En meget grundig, gennemarbejdet og læseværdig en af slagsen.

De to forfattere har dækket Parken Sport og Entertainment gennem flere år og har derfor både et indgående kendskab til virksomheden og et stort kildenet. Det kommer tydeligt til udtryk, da vi kommer rigtig godt ind bag de mange kontroversielle begivenheder, som har kendetegnet virksomheden og ”Don Ø” i de senere år. Tildeling af tvivlsomme honorarer til sig selv, salg af aktier og tilsvining af tidligere kolleger og samarbejdspartnere er bare nogle af arbejdsmetoderne for den selvudnævnte mafiakonge af Østerbro. Et godt tegn på at forfatterne har fat i den lange ende er, at hovedpersonen ikke selv har ønsket at medvirke.

”Løvekongens storhed og fald” er ikke én lang tilsvining af Flemming Østergaard og fremnhævning af alt hvad han har gjort galt og af alt hvad der har været på kant med loven og af alt hvad der har været kontroversielt. For med de resultater som han har leveret, kan han ikke være helt uden talent. Forfatterne formår også på en god og afbalanceret måde at fortælle om Østergaards styrker. Den ukuelige fightervilje, et gudsbenådet købmandstalent og en stor arbejdsvilje er nogle af nøglerne til mandens succes.

Efter alt for mange år med alt for mange haledikkende følgagtige og ukritiske artikler om manden, er det befriende at få en mere kritisk tilgang til ham.

Morten Johnsen og Kasper Kronenberg: Løvekongens storhed og fald – historien om Don Ø. Gyldendal Business, 2010. 276 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.