// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mette Vibe Utzon: Ikon – journalistikkens førstedamer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Journalistik, Samfund

Mette Vibe Utzon: Ikon – journalistikkens førstedamer

Skrevet af den 25. februar 2011 – 09:00Ingen kommentarer

En journalists fornemmeste opgave er at gøre borgerne handledygtige i et demokratisk samfund. Sådan siger journalist Mette Fugl, der har viet hele sit liv til journalistikken og som brænder for at få lov til at oplyse borgerne om, hvad der rører sig i verden. Denne passion har hun til fælles med Alice Vestergaard, Danmarks første kvindelige studievært, Ulla Terkelsen, TV2’s verdensomrejsende reporter og Vibeke von Sperling, Politikens udlandsjournalist, der ikke længere må rejse ind i Rusland på grund hendes kritiske artikler.

Disse fire kvinder møder vi i denne bog og hold kæft, hvor er jeg inspireret! Vi hører om deres karrierer og om deres til- og fravalg i livet og selvom, der står på forsiden, at det er ”et åbenhjertigt portræt af hvor svært det kan være at få arbejdsliv og familieliv til at gå op” og jeg derfor tænkte – åh gud, er det et udvidet dameblad, jeg skal til at i gang med, så er det så langt fra det! Det er en spændende og vedkommende fortælling om disse fire kvinders fascinerende liv fortalt på en rigtig god og interessevækkende måde. Den handler meget mere om, hvad de har oplevet end om deres privatliv, hvilket ofte godt kan være en mangelvare i de fleste portrætbøger. Jeg er ligeglad med Ulla Terkelsens kærester, men jeg er ikke ligeglad med alle de ting, hun har set og hørt og ved. Og der har Mette Vibe Utzon fundet den helt rigtige balance.

Vi hører om, hvordan Vibeke von Sperling, da hun arbejdede som reporter i Rusland, kom hjem til små ”beskeder” fra den russiske efterretningstjeneste på hotelværelset i form af f.eks. cigaretrøg i badeværelset eller et tændt tv med grå skærm, som en lille reminder om, at hun var ved at komme for tæt på. Eller om hvordan Ulla Terkelsen engang er blevet sat af midt på en motorvejsfletning nær Beograd, da hendes kosovo-albanske chauffør simpelthen ikke turde køre længere, hvorfor hun måtte gå resten af vejen ind til byen. Og vi hører om, hvordan sådanne episoder aldrig har givet dem overvejelser om at stoppe. De er journalister, de er på konstant jagt efter den gode historie og de kan simpelthen ikke lade være. Fordi de synes, det er vigtigt og fordi de altid gerne vil vide mere.

Journalistikken som fag kommer også under lup, og det diskuteres hvorvidt den journalistiske integritet er ved at uddø i jagten på de høje seertal. Især deres eget område, udlandsstoffet, er på tale, da det er et område, der er markant reduceret, fordi det ikke er populært stof i Danmark. Når jeg læser denne her bog, kan jeg ærgre mig endnu mere over, hvor lidt udlandsstoffet får lov til at fylde i de danske medier, for hvor er det dog vigtigt og hvor mangler der bare lidt perspektiv i Danmark. Det her er verden. Det er vigtigt og jeg fatter simpelthen ikke, at så mange mennesker ikke interesserer sig mere for det. Hvis nu Sverige en dag kommer og sparker danskerne ud af Danmark og siger nu er det her Sverige, så ville der være ballade. Men vi er ligeglade, når det foregår på Balkan eller i Mellemøsten. Men det er disse fire kvinder ikke. Og heldigvis for det.

Hvor kunne jeg godt tænke mig at høre mange flere af deres historier! Jeg håber, jeg får lov til at læse en hel bog om dem hver især en dag. Virkelig godt!

Mette Vibe Utzon, Ikon – journalistikkens førstedamer, Verve, 2010, 253 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.