Ruben Toft Sindahl: Ret og magt i USA
Timingen for Ruben Toft Sindahls bog kunne næppe være meget bedre. USA står med præsident Trump og hans ministerhold i en dramatisk transformation, væk fra mange af de ting, der karakteriserer et traditionelt demokrati. Grænserne mellem den udøvende, den dømmende og den lovgivende magt bliver overskredet og testet, en ikke-valgt mangemilliardær får beføjelse til at gå løs på den offentlige sektor med en motorsav, og USA styres i stigende grad via dekreter, hvoraf mange er ulovlige.
Hvordan er det kommet så vidt, spørger forfatteren og leverer en række klare og pædagogiske svar, som gør læseren langt mere klog, ikke bare på Trump, men på hele det store skred i det amerikanske samfund, som har gjort det muligt for ham at stige til næsten enevældig magt.
Ruben Toft Sindahl er uddannet jurist og har arbejdet som advokat i USA, og meget af bogen handler da også om det amerikanske retssystem og dets betydning for demokratiet. Der er dog på ingen måde tale om tør gennemgang af paragraffer og juridiske spidsfindigheder. Sindahl er ganske enkelt en rigtig god fortæller, og han forstår at krydre bogen med mange konkrete eksempler på fx Højesterets afgørelser.
Her ser man en uhyggelig tendens, idet Højesteret i bogen fremstår gennemsyret politisk. Seks af ni dommere er udpeget af republikanere og tre af disse af Trump. De afviser og omgør beslutninger, der er truffet demokratisk, de støtter magtfulde særinteresser med afgørelser, der fx giver virksomheder mulighed for at støtte politikere med langt, langt større beløb end tidligere, og de har sågar givet den siddende præsident bred immunitet mod retsforfølgelse. Hertil kommer selvfølgelig den skelsættende ophævelse af Roe v Wade, der siden 1973 har sikret kvinders ret til abort.
Et andet centralt element i bogen er penges afgørende betydning i amerikansk politik. Her viser Sindahl også meget konkret og nøgternt, hvordan velhavere og store virksomheder køber sig til indflydelse, og fx lykkes med at gennemtvinge beslutninger, der giver lov til at øge mængden af sundhedsskadelig bly i maling. Bogen spørger om den amerikanske styreform nærmer sig et oligarki, og det er fristende at svare ja efter at have vendt de afsluttende sider.
Selv om bogen er et øjebliksbillede, giver den et dybere indblik i, hvad der har bragt USA i den nuværende situation. For mange mennesker rundt omkring i verden bliver det sværere og sværere at få øje på de kvaliteter, der i så mange år har gjort USA attraktiv og inspirerende. Hvordan det kom så vidt, kan man blive meget klogere på med ”Ret og magt i USA”.
Ruben Toft Sindahl: Ret og magt i USA. Turbine, 350 sider. Februar 2025