// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Midtjyske fortællinger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Midtjyske fortællinger

Skrevet af den 5. januar 2009 – 21:46Ingen kommentarer

På trods af forsiden, som ligner en rapport fra Landsbrugsrådet, handler Midjyske fortællinger om menneskerne i Midtjyllands byer.

Bogen er et projekt, som Region Midtjylland har støttet økonomisk som led i tiltaget “Kend din region”. 19 forfattere, som på forskellig vis har tilknytning til regionen, har skrevet hver deres bidrag. Dette har resulteret i en bog med 19 meget forskellige indlæg. Forfatterskaren er bredt sammensat af både unge/ældre samt meget erfarne/mindre erfarne forfattere. Derudover er der forfattere, der altid har boet i regionen, nogle der er tilflyttet regionen og atter nogle, der er fraflyttet regionen.

Læsningen af bogen fik mig til at tænke på min egen hjemby Grenaa. Min hjemby ligger også i Region Midtjylland, og jeg var derfor især spændt på Rasmus Nikolajsens bidrag, da han netop også er fra Grenaa. Dette bidrag handler om turen hjem til en fest for gamle elever – og hvad det sætter gang i af tanker. Rasmus Nikolajsen er systemdigter og det giver hans indlæg et ganske særlig præg. Jeg kunne genkende noget af “min” by, men ikke alt – og egentlig tror jeg at vores opvækstbyer er så meget en del af os, at den samme by vil kunne skildres på mange forskellige måder.

Radioværten Thomas Qvortrups indlæg var nok det indlæg jeg fandt mest genkendelse i. Det her med, at jeg siger “hjem til Grenaa”, selvom det er 12 år siden, jeg flyttede fra byen. Thomas tog springet og flyttede fra Viborg og helt til Århus, mens jeg var næsten lige så modig og sprang fra Grenaa til Randers. Thomas Qvortrup endte i København (som mig), men siger fortsat “hjem til Viborg” selv mange år efter. Eller den her følelse af, at man kender byen så godt og så alligevel ikke, byen har jo – trods alt – ændret sig. Mit indre billede af byen er jo Grenaa anno 1996.

Et andet indlæg der er værd at nævne er “Af den rette støbning” af Peter Boe. I dette indlæg følger vi en kugle – en patron -i rejsen fra København til Jylland i tiden omkring 2. verdenskrig.

Det er dog ikke alle indlæggene der er værd at nævne her, nogle af dem var ganske enkelt for mærkelige.

Jeg tror såmænd ikke, at jeg kender Region Midtjylland bedre efter at have læst “Midtjyske fortællinger”. Fortællingerne er måske bare en skildring af noget Danmark og ikke en skildring af noget der som sådan er specielt for det midtjyske. Redaktøren bag bogen har efter sigende “…grinet og grædt og gyst…” i forbindelse med bogen, men selvom bogen ikke fik de følelser frem i mig, er den alligevel et interessant projekt i forsøget på at skabe en fælles identitet for folket i Midtjylland.

Se www.midtjyskefortællinger.dk hvis du vil vide mere om bogprojektet eller de enkelte forfattere.

Midtjyske fortællinger, En antologi ud af stederne i Midtjylland, 240 sider, Hald Hovedgaard, Redaktion Lene Rikke Bresson, 2008.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.